fbpx
mån. maj 27th, 2024

Barytonen från Härnösand flyttade till Finland i juli 2020 efter ha spenderat sex år som sångare i Tyskland. I början av 2022 startade han som engelsk kommentator i Disc Golf Streams sändningar och rattar nu även podden Inside Disc Golf tillsammans med sin kollega Andrew Gum.

Vem är Viktor Tågestad?

Född: 1987

Hemmabana: “Den frågan är inte enkel. På ett sätt är min hemmabana Härnösand, där jag började spela och där jag kommer ifrån. Sen kan man också säga att det är Tali som är en av de tre banorna som jag bor närmast. Eller så kan jag säga att det är någon av banorna som min klubb, Puskasoturit, spelar på, vilket är Äijänpelto.”

Discgolfmeriter: Första tävlingskastet under en sanktionerad tävling lyckades bli ett ace. “Den meriten bör jag vara rätt unik med”, säger han och skrattar innan han avslöjar att nästkommande hålen resulterade i boogies på grund av att han var så uppskakad efter bedriften.

Utanför discgolfen: Utbildad sångare och musik.

Viktor ler glatt vid discgolfkorgen
Viktor Tågestad är glad efter en eagle på banan i Finspång. Foto: Ludvig Rosvall

Var plockade du upp discgolfen?

– Jag började 2006 då det poppade upp en bana i Härnösand, där jag och mina föräldrar är ifrån. Kompisen frågade om vi skulle köra och sen fastnade vi ganska snabbt. Vi var ute hela tiden och blev nördiga väldigt snabbt. Sen var det den aktiviteten vi körde de kommande tre somrarna. Efter det spelade jag ingenting till och med 2020. Alltså ungefär 11-12 år utan discgolf Jag hade noll intresse. När jag flyttade till Finland under pandemin hade jag snappat upp att det var populärt, men inte förstått vidden. När jag kom hit såg jag att det finns banor överallt och då blev jag skitsugen att spela och fick börja se mig om efter mina gamla discar i butikerna. Så sen jag kom till Finland har det varit det jag gjort. Det som var mitt stora sidointresse blev så småningom mitt jobb.

Berätta gärna om hur en baryton lyckas bli en av två programledare för Inside Disc Golf?

– När jag kom till Finland var musikvärlden väldigt nerstängd och i ett litet land bör man känna folk för att komma in i kretsen. Så under första året färdigställde jag gamla studier, försökte lära mig finska (Något som Viktor påpekar är väldigt svårt) och sökte jobb. Jag var öppen för allt och hörde av mig till massa olika ställen, bland annat discgolfbutiker efter att jag fått upp ögonen för sporten igen. Mitt i sökandet så dök det upp en annons på Facebook där Disc Golf Stream sökte engelsktalande kommentatorer. Det kände jag passade mig perfekt, förutom att jag inte följt proffstouren aktivt under flera år.

– I ansökningsprocessen skulle man kommentera ett tio minuter långt klipp från Tyyni. Det var nog bland det värsta jag har gjort. Utan utrustning körde jag direkt via mikrofonen i datorn och tänkte att det här kommer de skratta åt och spela upp på julfester. Till slut skickade jag in det, trots att det kändes sjukt pinsamt. Sedan var det väntan och jag tänkte att de nog gått vidare men till slut fick jag ett mejl där de frågade om jag ville komma in på intervju. Jag började skratta och trodde att det inte var sant. Jag åkte dit och trodde jag skulle komma på en intervju och fick träffa en annan kandidat, Andrew Gum. Vi kommer in och får träffa tre representanter. Då gick tankarna, vad har jag gett mig in på? Jag hade noll erfarenhet och blev jätterädd. Det blev ju inte bättre när Andrew var jättepå och ville skriva kontrakt på stört. Efter det ringde jag runt till kompisar och frågade vad jag borde göra och förklarade vad jag var orolig för. Sedan mejlade jag Disc Golf Stream och förklarade mina rädslor. De sammanstrålade mig med Mikko Hakkinen – Hakulinen,  Disc Golf Streams finska kommentator, som jag samtalade med och han lugnade min oro.

– Några veckor senare var vi live från EPT Köpenhamn. Första rundan ser vi båda livrädda och likbleka ut. Men redan andra dagen kände vi att det här kan nog gå bra. Efter denna säsong kan jag säga att detta nog är det roligaste jobbet jag någonsin haft. Det kan kännas utmanande att behöva sitta sextimmar, men det är otroligt hur roligt det är och hur tiden kan gå så snabbt. Samarbetet med Andrew har också fungerat väldigt bra och det känns som att vi båda kompletterar varandra och har kul tillsammans.

I studion inför sändning. Andrew Gum och Viktor Tågestad
Viktor tillsammans med kommentator- och poddkollegan Andrew Gum.

Brukar du tävla också?

– Förra vintern tänkte jag att 2022, då skulle jag discgolfa och tävla mer. Mest bara för att det är roligt att träffa folk och få en gemenskap i ett nytt land. Sen dök jobbet upp och helgerna bokade upp med jobb.

Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan svensk och finsk discgolf?

– Nu ska jag ärligt erkänna att jag inte varit i Sverige på lång tid och jag har missat den stora boomen som discgolfen haft. Men det som är tydligt är hur mainstream discgolfen är i Finland. Det är alltid barn på banorna och kastar och man kan gå in på de stora matvarukedjorna och köpa discar. Sedan är det bara att kolla på de största profilerna som Seppo Paju eller Väinö Mäkelä, de är några av Finlands största idrottsprofiler. De har lyckats bli idoler bland barnen och otroligt många 12-åringar och yngre hänger efter de här spelarna. Det är helt otroligt!

Viktor Tågestad ska kasta ut på bana i Estland
Träningsrunda på Kõrvemaa Discgolfi park inför Estonian Open 2022. Foto: Andrew Gum

Vad tror du vi kan förvänta oss av den kommande säsongen av EPT?

– Touren växer ju och det jag har hört från spelare är att det är next level mot vad som funnits i Europa tidigare, både gällande professionalism och prispengar. Exempelvis så spelas lead card alltid framför livekameror. 

Hur tänker du om att det finns två större europeiska tourer?

– Min personliga åsikt är att jag inte tycker att det gör något att det finns två tourer så länge de kan samarbeta med varandra. Jag vet att det ibland har brustit i kommunikationen mellan PDGA och EPT, vilket är synd. Min grundinställning är att ju fler aktörer som engagerar sig desto mer växer sporten. Så i grunden ser jag inga problem med det och det är upp till spelarna att välja vilken tävling de vill delta i och vilken tävling sponsorer synas hos.

Kommer ni beröra några intressanta ämnen i kommande avsnitt av Inside Disc Golf?

– Jag vill inte avslöja för mycket. Tanken var att göra tio avsnitt först och sen ska vi utvärdera om det är en bra produkt. Vi tycker vi att det är kul och det har varit väldigt spännande. Jag tycker vi har gjort det bra och hoppas vi kan göra fler avsnitt. Några av mina favoritavsnitt är ett som Elina Rydberg gästar och ett med Elias Luukkonen. Det är kul att få en inblick i vilken nivå man behöver vara på för att bli något i den här sporten.

Är det något du vill tillägga?

– Jag hoppas vi får se fler svenskar på European Pro Tour nästa år. Jag vet att många spelade, men det finns många fler duktiga spelare som jag tycker borde testa. I år var första touren och allt föll ut lyckat. Så jag hoppas verkligen att vi kan få se fler svenskar 2023. 

– Sen hoppas jag att folk vill fortsätta följa det vi gör och uppskattar det vi gör. Alla är välkomna att komma med kritik, förslag och idéer. Framöver hoppas jag att vi kan bli mer interaktiva i vår kommentering för att få tittarna mer deltagande i sändningarna.

Tre snabba med Viktor Tågestad

Viktor Tågestad kastar disc i snö
Från tävlingen Meilahti Millenium 2022. Foto: Hanna Väisälä

Roligaste discgolbana du spelat? Mina två favoriter är Äijänpelto och Sibbe, där Tyyni spelas på. Sedan har jag även fått spela några riktigt roliga banor där jag kommenterat. Jag kan nämna två, Tammerfors discgolfbana och Kõrvemaa i Estland.


Favoritdriver: Jag försöker undvika att kasta driver. Men mitt första ace gjorde jag med en Essence, så vi tar den.


Bästa discgolfminne: Ja, det är ju det där acet i mitt första kast i min första tävling. Men jag kan tillägga att jag var så uppskakad att de två följande hålen blev boogies. 

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.