fbpx
fre. jun 14th, 2024

De flesta av oss discgolfare med ett Instagram- eller TikTok-konto har förmodligen, om algoritmen gjort sitt jobb, stött på Erik Karlgrens virala videos med häpnadsväckande trickshots och andra underhållande och varma ögonblick ute på discgolfbanorna. Om du inte följer honom direkt så har du kanske sett klippen via JomezPro eller Innova som emellanåt delar hans inlägg. När jag ringer upp Erik så är han på väg ut till Fålehagen för att filma sin brorsa Olle som är ute och tävlar.

– Han har temperament så det kan bli ganska roliga klipp, säger han och garvar lite. På frågan vem som är vassast av dom på discgolf prisas brorsan.

– Tyvärr får jag ge honom den titeln. Jag får nerver och kan inte putta på tävlingar medans han istället växer. Du ska se mig putta på tävlingar. Det är katastrof! När jag filmar mina trickshots så puttar jag väldigt sällan. Så man tränar ju mest spexiga långkast. 

Hur hittade du discgolfen?

– Det var på ett 30-års kalas i Motala, där någon hade med sig en mackfrisbee. Jag och många av oss andra tyckte omedelbart att det var roligt och fastnade snabbt. Året var 2016, och sedan dess har jag och flera som var där, bland annat brorsan, fastnat för sporten och spelar fortfarande idag. 

När jag frågar om han tävlar svarar han att han inte gör det så mycket längre. 

Vem är Erik Karlgren?

Född: 1980

Hemmabana: Fålehagen i Motala.

Utanför discgolfen: Två yrken. Lagerarbetare och fotbollsdomare. Utöver det arrangerar Erik PUB-quiz på krogarna i Motala.

Antal ace: 32 riktiga ace och ungefär lika många där med flera kast från tee för att filma ett “ace”.

Erik Karlgren är oerhört populär på Instagram och TikTok med flera miljoner visningar av hans trickshot-videos

När började du göra videos?

I början filmade jag lite, sen gjorde Olle ett Ace och det klippet har idag 70 miljoner visningar. Det klippet tror jag är rankat som det andra mest sedda discgolfklippet på Instagram. Då hade jag 500 följare som snabbt blev 2000. Så då fick man blodad tand. Det här var väl ungefär två år sen. Sen är ju discgolfen inte så stor men det är skitkul att många vill följa en. Sen är det kul att man kan sprida sporten via sociala medier och ge discgolfen uppmärksamhet. 

Men det kan vara lite jobbigt att filma. Ibland har man satt ett ace eller grymt kast när man inte filmat och då går man och grämer sig som fan över det istället för att njuta av stunden. Samtidigt är det ju en kick att släppa en video och se hur den tas emot. Man blir lite beroende. Sen är jag skate:are från början under tidigt 2000-tal. Då nötte man tricks tills man satte det. Den envisheten har man tagit med till filmandet av trickshots:en.

Hur många tagningar har du behövt som mest för ett särskilt kast?

Det som tagit mest tid och kast är det från Motalabron. Det tog en vecka innan den satt. Då kaste jag cirka 150 kast per dag i sex dagar. Så det tog nog ungefär 800-900 kast innan det satt plus att jag blev av med typ 15 discar. När den väl satt så satte jag två på raken då vinden var i stort sett samma. 

@erikdavidkarlgren “Two or it’s luck”😜 #bridges #discgolf #trisckshot #twiceofnice #discgolflife ♬ Under the Bridge – Red Hot Chili Peppers

Vad har du för mål med kontona?

Jag har inga direkta mål. Jag kör bara på och hoppas ha kul samtidigt. Ett delmål var väl att få en sponsor och det har jag ju fått nu. Disctroyer från Estland med en hel del mysiga discar. Jag gör ju av med en hel del discar, runt 100 per år. Så det är tacksamt att ha en schysst sponsor som hjälper en med sånt. 

Vad kastar du helst från din sponsor?

Stork – En midrange som man kan kasta alla kast med. Stabil och skitskön. Den discen har jag giveaway på just nu via mitt konto.

@erikdavidkarlgren Stork Ace! ♠️ #discgolf #discgolface #fyp #discgolflife #mjölby ♬ originalljud – Erik Karlgren

Är det något annat du vill promota?

Det skulle vara Upperparks ryggsäckar. De är skitsköna. Det går inte att hitta bättre discgolfväskor.

Tre snabba med Erik Karlgren

Discgolfens trickshot-guru Erik Karlgren med väskan i hand ute på discgolfbanan.

Roligaste discgolbana du spelat? A6 i Jönköping. Jag ska till Ale och Borås om två veckor så då kanske det ändras.


Vem kastar du helst med? Tim Guldstrand, vår filmkille som vi kallar Scorsese. Han är duktig när han filmar. Han blir lika nöjd av att filma ett ace som vi andra blir av att sätta ett ace när vi kastar. Sen brorsan såklart.


Bästa discgolfminne? Det är när jag tog med min kompis Oskar Jansson till Borensberg och fick dela glädjen med honom när han satte ett ace på hål 2. Då blev det mycket kramar. Det var en fin stund.

@erikdavidkarlgren 🚨ACE ALERT!🚨Olle ripping the @Innova Discs Star Destroyer! #discgolface #discgolf #discgolfshoutouts #hio #ace #stardestroyer #bobseger ♬ Old Time Rock & Roll – Bob Seger & The Silver Bullet Band

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.