fbpx
mån. maj 27th, 2024

European Open, discgolfeuropas största höjdpunkt, har samlat hela världseliten i Finland för en spännande tävling på The Beast i Nokia. Första rundan kickar igång på torsdag och förväntningarna är höga. Här kan du hitta allt förhandssnack, baninformation, väderprognos och kommentarer från några av våra svenska spelare inför denna prestigefyllda tävling. Det utlovas en intensiv och nervkittlande tävlingshelg där discgolfens elit utmanar varandra på denna utmanande bana.

Information om European Open 2023

Datum: 20-23 juli

Plats: Nokia

Bana: The Beast

Arrangör: Spin18

Huvudsponsorer: Discmania

Klass: Major

Eagle när han vann European Open 2022
Eagle när han vann European Open 2022

Historia om European Open

Turneringen i Finland hade sin start år 2006 och har sedan dess arrangerats tio gånger. Årsföljden av tävlingen har emellertid varit något oklar, då den ibland genomförts året efter den senaste och ibland med ett längre mellanrum. En intressant notering är att endast en icke-amerikansk spelare har lyckats ta hem segern en enda gång. Hade ni trott att det var en finländare som stod som vinnare? Tja, tänk om! Det var faktiskt den svenske spelaren Jesper Lundmark som knep turneringsvinsten år 2009.

Flest vinster MPO: Paul McBeth, 5 segrar

Flest vinster i FPO: Paige Pierce, 3 segrar

European Opens öppningshål på The Beast i Nokia
European Opens öppningshål på The Beast i Nokia

Förra årets tävling

Förra året bjöd Eagle McMahon och den femfaldiga mästaren på dramatik med helt sinnessjuka rundor. Eagle, som drog det längsta strået, vann med ett kast bättre än McBeth och landade på en genomsnittlig rating på 1070 (!) under turneringens fyra rundor.

På damsidan vann Paige Pierce för tredje gången med tre kast bättre än hemmaspelaren Eveliina Salonen. Dock utan Kristin Tattar i startfältet som inte kunde vara med på grund av skada.

Väderprognos Nokia

NOKIA WEATHER

Det känns bra! Min första Major så det är lite små pirrigt men också väldigt roligt. Banan passar mig bra. Men den är TUFF! Det är OB på nästan varje hål så det gäller att hålla sig på fairway. Mina förväntningar är att gå ut och spela fyra stycken minusrundor, så får jag ser hur långt det räcker. Men placeringsmässigt så siktar jag på topp 10! 🔥

Hjalmar Fredriksson

Banan och tävlingsutförande

Tävlingen utspelar sig på Nokia Discgolfpark under den omgjorda layouten The Beast med mer svårspelade hål. Först spelas tre rundor där ungefär hälften av deltagarna utgallras inför finalrundan. Dvs. de 72 bästa MPO-spelarna och 16 bästa FPO-spelarna går vidare till söndagens final.

Känslan inför EO är god men formen är inte riktigt där den ska vara. Jag har inga direkt förväntningar men målet är att ha roligt, ta ett kast i taget och njuta av atmosfären kring Odjuret! 🦁

Dennis Augustsson

Svenskarna i European Open

MPO
Dennis Augustsson
Hjalmar Fredriksson
Gustav Dahlén
Hugo Fröjdlund
FPO
Sofie Björlycke


Förhandstips Damer

Det går ju inte komma ifrån att Kristin Tattar är världens främsta spelare på damsidan och jag håller henne som klar favorit att vinna European Open. Särskilt när inte förra årets vinnare Paige Pierce, som även vunnit tävlingen flest gånger (3), inte är med i årets upplaga. Efter henne tror jag vi kommer få se en kamp om andraplatsen mellan finskorna Henna Blomroos och Eveliina Salonen. Sen ska vi inte räkna bort Catrina Allen och Missy Gannon.

Vårt svenska hopp Sofie Björlycke tror jag kommer placera sig högt med en topp 10-placering.

Förhandstips Herrar

Paul McBeth har varit stekhet under sin turné i Europa. Det känns rätt sannolikt att han plockar hem sin karriärs sjätte seger i European Open. Men det finns flera starka kandidater som kommer utmana om pokalen. Förra årets vinnare Eagle McMahon kan vi givetvis inte räkna bort. Ricky Wysocki och förstaplacerade DGPT-spelaren (och min personliga favorit på herrsidan) Calvin Heimburg, med en oerhört stark säsong i bagaget, kommer också hålla sig högt upp i placeringarna och kan vara med och utmana. Även finnarna Mäkelä och Anttila kan vara med och slåss om topplaceringar.

Bland våra svenska herrar ser jag Dennis Augustsson och Hjalmar Fredriksson som våra starkaste kort och jag tror vi kan få se dem båda i finalen på söndag.

Streama European Open?

Du kan följa turneringen live via Disc Golf Network.

Vinnare i European Open 2023

FPO: Kristin Tattar vann överlägset i European Open 2023. Tvåa kom finskan Heidi Laine tätt efter amerikanskorna Catrina Allen och Missy Gannon.

1:a Kristin Tattar, -11

2:a Heidi Laine, +5

3:a Catrina Allen och Missy Gannon, +6.

MPO: I herrarnas tävling var det väldigt jämnt där Correy Elis vann med ett kast före Kyle Klein och två kast före bronsmedaljören Ezra Aderhold. Bäste svensk blev 16-åriga Hjalmar Fredriksson med en 12:e plats.

1:a Correy Elis, -33

2:a Kyle Klein,-32

3:a Ezra Aderhold, -31

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.