fbpx
tis. maj 28th, 2024

Denna vecka samtalar vi med en av svensk discgolfs stora framtidslöften. Discgolf är livet säger han till Discgolfa. Ett tydligt tecken på det är att denne niondeklassare är på jakt efter ett passande gymnasieprogram med discgolfinriktning. Tidigare denna säsong vann han sin första A-tier under anrika Stockholm Disc Golf Open på Järva discgolfbana. 

Och just det, han är högerhänt men kastar backhand och puttar med vänstern också.

Vem är Hjalmar Fredriksson

Född: 2007

Discgolfmeriter: Vinnare av Stockholm Disc Golf Open. Två SM-guld i Junior 15 och guld i par-SM, Junior 18.

Hemmabana: Vetlanda Frisbeegolfklubb – en skogsbana med många korta hål. Lite lätt, men jag trivs med att kasta i skogen.

Utanför discgolfen: Jag gör inte så mycket egentligen. Chillar, hänger med kompisar. Det är mest discgolf faktiskt. Discgolfen är mitt liv.

Sponsorer: Latitude 64. Tjing-ambassadör.

När och hur började du spela discgolf? 

Min kompis pappa byggde banan i Vetlanda 2015. Då var jag 8 år. Mina kompisar gav mig en disc och så började vi kasta på banan. Först tyckte jag inte att det var så roligt, men sen började jag spela lite tävlingar och fastnade ordentligt. 

När smålandstouren var här så spelade jag den. När jag väl vann en deltävling så slutade jag med fotboll och pingis och satsade allt på discgolfen.

Upplever du att du kunnat hämta några egenskaper från pingis eller fotboll in i ditt discgolfande?

Nej, det tycker jag inte. Pingis spelade jag med högern och nu kastar jag backhand med vänster. Forehand kör jag med höger. 

Va? Är du högerhänt eller vänsterhänt?

Högerhänt. Jag vet inte varför jag kastar så. Jag började kasta så och så blev jag van med det helt enkelt. Puttar gör jag också med vänstern.

Men då får du alltså samma bana på discen med backhand och forehand?

Haha, ja det är lite dumt faktiskt.

Hur långt kan du kasta backhand?

Runt 150 meter.

(Förstummad)

Vad är din främsta egenskap i discgolfen?

Inspel och puttning. Det är nog för att jag har möjlighet att träna hemma i min trädgård. Där tränar jag mycket inspel och puttning. 

Hur gick tankarna under SDGO denna sommar?

Jag försökte bara fokusera på mitt egna spel, kast efter kast och försöka hålla mig på banan. Jag kände mig inte särskilt nervös denna gång. Det var tredje gången jag spelade lead card sista rundan på en tävling. Inför sista rundan i Swedish Open höll jag inte ihop spelet mot slutet. Jag filade på det som inte gick bra där och förbättrade det till Stockholm, vilket fungerade.

Hur kändes det att få stå som vinnare?

Skönt! Det var väldigt kul att få vinna min första A-tier och särskilt en så historisk tävling som Stockholm Disc Golf Open är. 

Hjalmar och gänget
Hjalmar tillsammans med Elias Gripler och Josef Berg under Stockholm Disc Golf Open 2022

Vad har du för mål och drömmar inom discgolf?

Det är att åka över till USA och turnera. Mitt allra största mål är att bli den första europeiska mannen att vinna VM.

Hur tar du dig dit?

Träna och samla så mycket erfarenhet som möjligt. Att spela många stora tävlingar så jag blir van. Jag hoppas få spela European Open, om det arrangeras nästa år.

Hur känns det inför sista deltävlingen i SDGPT?

Det är första gången jag ska spela Discgolfterminalen. Jag flyger från Stockholm på torsdag. Då har jag två dagar på mig att förbereda mig. Jag har som mål att hamna topp 4 i SDGPT för att kunna kvala in i andra finalrundan direkt.

Tre snabba med Hjalmar Fredriksson

Hjalmar Fredriksson under SDGO
Hjalmar under SDGO som han slutligen vann

Favoritbana? Kokkedal i Danmark.


Vilken är den bästa spelare du spelat med/mot? Nikko Locastro har jag spelat med och han var jättebra.


Bästa discgolfminne? Det är vinsten i Stockholm Disc Golf Open, just för tävlingens storlek.

Av Freddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.