mån. dec 4th, 2023

Vem är Ruth Schlissel?

Hon är från Chino, California, som flyttade till Sverige i januari 2020 för att genomföra sin master i neurokemi och molekylärbiologi på Stockholms Universitet. Under sina år i staterna hade hon aldrig hållit i en disc eller reflekterat över en discgolfkorg. Likt många andra upptäckte hon sporten under pandemiåren. I år kom hon trea i SM och ligger just nu tvåa i SDGPT. Med fel hand dessutom! Jo, hon är vänsterhänt, men kastar backhand med höger.

Född: 1997

Discgolfmeriter: Trea i SM 2022. Guld lag-SM 2021.

Hemmabana: Kaknäs, Stockholm

Utanför discgolfen: Jobbar som neuroforskare på Karolinska med fokus på schizofreni och bipolaritet. Utanför jobbet spelar hon gärna spikeball, gitarr eller bygger saker. Bl.a. snickrade hon ihop en bänk nyligen.

Sponsorer: Kastaplast och Discgolf.nu.

Ruth med puttern

När började du spela discgolf?

Jag kände inte till sporten när jag bodde i USA utan det var i Sverige när jag ville ut och röra på mig under pandemin som jag började kasta. Det var på Kaknäs som jag testade för första gången. En niohålsbana som ofta besöks av nybörjare. Idag är jag medlem och kassör för föreningen på Kaknäs.

Har du några stora ambitioner och drömmar inom discgolf?

Ja, verkligen! Jag tycker jag har stor potential. För att bara spelat 2,5 år så har jag goda möjligheter att utvecklas. Det vore kul att åka tillbaka till USA tävla i de större tävlingarna, även om jag är en “sucker” för samtliga europeer som tävlar. Jag ser mig mer som en europeisk spelare snarare än amerikansk eftersom det var här och på Kaknäs som resan inom discgolf började. 

När tror du vi kommer få se dig medverka i tävlingar USA?

Det är svårt att säga. Det känns inte realistiskt att tro att jag är på den nivån nästa säsong men inte om alltför många år. Jag ser många andra tjejer som började spela samtidigt som mig och jag känner att jag utvecklas i snabbare takt. Men jag skulle säga att jag troligen är  redo redan om tre år. Då är jag 28 och skulle hinna spara ihop lite pengar så att man kan glida runt i van, från delstat till delstat.

Upplever du några fördelar som du kan hämta från när du spelade softball?

Ja, jag tror det. Jag är ju vänsterhänt men kastar backhand med höger. Det beror nog på att jag hade samma “stand” när jag pitchade i softball. Samma med forehand där det finns många likheter med “stand” och swing när man ska kasta i softball.

Ruth drar iväg fina backhands med högern trots att hon egentligen är vänsterhänt.

Vad kan du säga om din tredjeplats under SM i Skellefteå?

Jag hade aldrig besökt banan innan, men jag gillade den verkligen. Det var lite synd att den sista slingan endast hade par 3-hål. Man hade gärna testat någon av de lite tuffare slingorna. Innan jag åkte dit hade jag spelat några tävlingar och inte känt att jag hade flytet eller puttarna med mig. Men väl till SM hade jag hittat en ny teknik som kändes riktigt bra. Alla mina drives från tee låg på fairway, mina approach-kast kändes bra och min puttning gick bättre än någonsin. Innanför cirkeln kände jag mig väldigt självsäker och utanför satte jag flera långputtar. Tidigare hade jag känt mig nervös under tävlingar, men väl på SM var jag fullt fokuserad och självsäker. Jag blev inte påverkad av hur och vad de andra tjejerna spelade för discar utan fokuserade på mitt spel till fullo. Vilket gick riktigt bra!

Vinnarna av lag-sm 2021. FPO
Detta gäng vann Ruth lag-SM med förra året.

Du är nu på andraplats i SDGPT. Hur tänker du inför playoffen i höst?

Det känns rätt “awesome” att ligga tvåa. Jag känner mig rätt självsäker inför finalen, trots att jag känner tjejerna som är med i toppen. De är alla väldigt bra och har lite mer distans än mig. Men när allt klickar som under SM är jag ostoppbar.

Tre snabba med Ruth Schlissel

Favoritbana? Jag älskar skogsbanor. Østgaardskogen Discgolf i Halden, Norge, är en favorit. Jag fick träffa bandesignern Henrik Holth som är väldigt skicklig på att designa banor. Sedan gillar jag verkligen Kärsön för att den är en av de första banorna jag spelade. Det är kul att se sin utveckling från när jag startade till idag när jag gått -5. Sedan måste jag säga Terminalen i Skellefteå, särskilt den gula slingan. Även om det kan vara så att jag är påverkad från atmosfären och känslorna från SM.
Favoritdisc? Lots, Kastaplast. Jag är besatt av den och vet exakt hur den kan manipulera olika vinklar.
Bästa discgolfminne? Definitivt tredjeplatsen under SM. Det var riktigt skönt att gå upp på podiet som underdog med flera andra spelare med högre rating än mig. Sen var det roligt att vi gick under par.

Stort tack till Ruth för pratstund och intervju!

Av Freddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.