fbpx
lör. jul 20th, 2024

Äntligen, Worlds drar igång! Vi tänkte inte göra jordens förhandsrep med spekulationer och annat, utan hänvisar istället till kompisarna på Discgolfpodden som sköter den biten med den äran.

Innan vi blickar tillbaka på några mer eller mindre historiska ögonblick, varav flera med svenskintresse, så kan vi väl ändå konstatera att årets VM har alla förutsättningar att bli riktigt kul. Varför?

  • Vi har tre svenska herrar med: Linus Carlsson, Max Regitnig och Henric Hagman.
  • Vi kan mycket väl få en förstagångsmästare på såväl herr- som damsidan. Eagle McMahon har inte spelat mycket i år, men som han har spelat! Calvin Heimburg börjar bli en van vinnare. Samtidigt om Paul McBeth inte är så mycket best som han har varit. Ricky Wysocki däremot … han har vunnit VM i Emporia förut.
  • Kristin Tattar får räknas som favorit i FPO. Och vinner hon får vi inte bara en förstagångsvinnare – hon blir i så fall den andra ickenordamerikan som tar hem en singeltitel. Den första känner du till, annars är det bara att scrolla ner en bit.
  • Simon Lizotte … det kan mycket väl bli Simon-feber i såväl Emporia som framför Disc Golf Network.

Och nu till vår lilla tillbakablick.

Källström ”förlorade” VM-guldet

Worlds 2007, Highbridge Hills, Wisconsin

Nate Doss tar sin andra titel och vi får se en ung Cale Leiviska, men framför allt är det förstås Markus Källström vi riktar blickarna mot. Här vinner han sitt andra VM-silver, men själv känner han att han förlorade ett guld. 

Källström och Nate Doss är på samma poäng. Doss har precis missat sin birdieputt och Källström puttar för birdie och ledning.

Allens ”bortglömda” inspel

Worlds 2021, Ogden, Utah

Att tipsa om Conrads ”holy shot” vore för enkelt och det vore att sätta Catrina Allen i skuggan ännu en gång. För det inspel hon gjorde på 18:e hålet med ett kasts underläge mot Paige Pierce är mäkta imponerande. Kolla själv!

Catrina Allen måste gå för det för att ha en chans på titeln. Se klippet för hur hon gick tillväga. Tog Pierce rätt beslut med sina kast frågar man sig.

Dussinvideo med Ken Climo

Worlds 2006, Augusta, Georgia

Vi tycker att McBeths fem VM-guld är imponerande, men herregud … Ken Climo! Tolv segrar blev det, den första 1990 och sista – som du kan se här – 16 år senare. 

Enkel putt för Climo. Utkastet på nästa hål av “Kenny” är lika säkert.

Ricky vinner med svensk plast

Worlds 2016, Emporia, Kansas

Två guld, två år i rad, har det blivit för Ricky Wysocki (2016–2017). Tre gånger tidigare hade Ricky kommit tvåa efter Paul McBeth, men nu var det ombytta roller, två år i rad. Säkerligen var det ett gäng i Skellefteå som gladdes inte så lite extra åt segrarna. Ricky var under guldåren sponsrad av Latitude 64.

”Bigges” bragdartade bedrift 

Worlds 2004, Des Moines, Iowa

Vi har som bekant bara (vilket dock är en mer än alla andra europeiska länder) en världsmästare på singelsidan och Birgitta Lagerholms finalrunda från 2004 finns lyckligtvis bevarad på Youtube. Och som bonus får vi även se en intervju (runt 22 minuter in i klippet) med den färska mästaren! 

Tee:erna känns något undermåliga. Men Bigges spel gick det inte att klaga på när hon lira hem guldet.

Jesper Lundmark spelar hem första svenska singelmedaljen

Worlds 2000, Ann Arbor, Michigan

Med safarimundering bärgade Lundmark bronsmedaljen där den stora kampen under finalrundan handlade om just tredjeplatsen mellan Lundmark och Rick Voakes. Den sistnämnda är aktuell som regerande och tvåfaldig världsmästare i divisionen MP70, det vill säga för kastare över 70 år.

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.