fbpx
lör. jul 20th, 2024

En nyttig guide om discgolf

Är du nybörjare eller bara nyfiken på vad den nya sensationen discgolf är? Här kan du läsa hur man utövar sporten, vanliga frågor om den och mycket annat. T.ex. vad skillnaden på disc- och frisbeegolf är, om det nu finns en skillnad (svaret hittar du längre ner.

Discgolfa.se är Sveriges största redaktionella kanal för discgolf. Välkommen!

Vad är discgolf?

Discgolf är en “frisbeesport” som spelas på en bana där spelarna kastar frisbees/diskar mot mål, liknande golf. Målen i discgolf kallas för “korgar” och består vanligtvis av kedjor som hänger ned från en korgformad behållare.

Discgolfa.se för oss som älskar discgolf. Vad är discgolf? Världens roligaste sport
Discgolfkorg som är målet att hamna i när du spelar discgolf.

Spelet går ut på att spelarna ska kasta sina frisbeediskar från utkastplatsen och sedan fortsätta att kasta från där deras frisbee landade, tills de lyckas kasta diskarna i målet. Målet är att ta sig runt banan på så få kast som möjligt.

Precis som i golf finns det olika typer av banor med varierande längd och svårighetsgrad. Vissa banor kan ha naturliga hinder som träd, buskar och vatten, medan andra kan ha mer utformade hinder för att göra spelet mer utmanande och intressant.

Discgolf är en rolig och tillgänglig sport som kan spelas av människor i olika åldrar och fysiska förutsättningar. Det är också en social sport som kan spelas enskilt, i mindre grupper eller i tävlingar mot andra spelare. Discgolf har vuxit i popularitet över åren och har en stark och passionerad gemenskap av spelare över hela världen.

Hur man spelar discgolf

Hur spelar man discgolf?

Målet med spelet är att ta sig igenom banan från början till slut med så få kast som möjligt. Den spelare som klarar banan med lägst resultat vinner.

För att spela är allt du behöver är en frisbee och en discgolfkorg. Det grundläggande målet är att kasta frisbeen i korgen med så få kast som möjligt. Den person som har lägst poäng i slutet av rundan vinner.

Om du är nybörjare i spelet får du här några tips som hjälper dig att komma igång:

1. Välj rätt discar: Det finns många olika typer av discar tillgängliga, så det är viktigt att välja sådana som fungerar bra för dig. Om du precis har börjat är det bäst att köpa discar som inte är för tunga eller för lätta. Du kan alltid experimentera med olika typer av discar senare när du väl behärskar grunderna.

2. Värm upp före din runda: Precis som i alla andra sporter är det viktigt att värma upp dina muskler innan du spelar discgolf. Gör några övningskast innan du börjar din runda för att förebygga skador.

3. Följ igenom ditt kast: Detta är en av de viktigaste aspekterna av att kasta ett bra discgolfkast. Se till att följa igenom ditt kast och släppa discen när armen är parallell med marken. Detta kommer att bidra till att säkerställa att discen går dit du vill att den ska gå.

4. Övning ger färdighet: Det enda sättet att bli bättre på discgolf är att träna! Försök att spela så ofta du kan och snart kommer du att skjuta låga poäng på nolltid!

Nybörjartips

Discgolf är ett utmärkt sätt att komma ut och ha roligt. Det är också en relativt lätt sport att lära sig. Den här guiden kommer att lära dig grunderna i hur man spelar discgolf så att du kan ge dig ut på banan och börja ha kul. Discgolf spelas med en flygande disc eller frisbee. Syftet med spelet är att kasta discen i en korg eller ett mål. Varje hål på en discgolfbana har sin egen unika utformning och kan variera i svårighetsgrad från lätt till extremt utmanande. För att börja spela är allt du behöver en disc. Du kan köpa en sådan i de flesta sportbutiker eller på nätet. När du väl har din disc kan du hitta en bana i din närhet och ge dig ut för att spela. De flesta banor är gratis att spela på, men vissa kan ta ut en liten avgift. När du anländer till banan letar du upp den första tee boxen och börjar din runda. På varje hål finns skyltar som anger par, vilket är det antal kast som det bör ta en genomsnittlig spelare att klara av hålet. Om till exempel paret för ett hål är 3 betyder det att en genomsnittlig spelare bör kunna göra det på 3 kast. Målet är att avsluta banan med så få kast som möjligt. Håll koll på ditt resultat under tiden och se hur lågt du kan få det i slutet av rundan! Här är några grundläggande tips som hjälper dig att förbättra ditt spel: – Håll discen löst i handen och försök att inte klämma ihop den för hårt. – När du kastar, använd hela kroppen för att få kraft genom att svänga armen bakåt och sedan följa med hela kroppen mot målet. – Övning ger färdighet! Ju mer du spelar, desto bättre blir du på att träffa målet.

En nyttig guide om discgolf

Discgolf spelas oftast på en bana med 9 eller 18 hål. Spelarna klarar banan genom att kasta sin disc i varje korg, med så få kast som möjligt.

Discgolf kan spelas ensam eller med vänner, vilket gör det till en utmärkt aktivitet för alla åldrar. Om du är nybörjare i spelet finns här en guide som hjälper dig att komma igång.

Vad du behöver: Allt du behöver för att spela discgolf är en flygande disc, även kallad frisbee. Du kan köpa discar i de flesta sportbutiker eller på nätet. Det finns olika typer av discar som är utformade för olika syften, t.ex. avstånd, precision eller närskott. För din första disc rekommenderar vi att du väljer en som är mångsidig och kan användas för alla typer av skott.

Hur man spelar: Målet med spelet är att klara varje hål på så få kast som möjligt. En spelare börjar sin tur genom att kasta discen från bakom tee pad, och fortsätter sedan sin tur genom att kasta discen från den plats där den landade efter det föregående kastet. Spelaren måste nå målet (korgen) på så få kast som möjligt; om spelaren inte når målet på ett kast måste han lägga till ett slag till sin poäng för det hålet och fortsätta sin tur tills han når målet. När alla spelare har avslutat hålet går de vidare till nästa hål och upprepar processen tills de är klara med banan. Den spelare som har lägst poäng i slutet av spelet vinner!

Poäng: För att hålla reda på poängen bör varje spelare ha ett eget poängkort och en penna. I början av varje hål ska varje spelare skriva ner sitt par för det hålet (detta kommer att förklaras närmare nedan). Efter varje kast ska spelarna sätta en cirkel runt sin nuvarande poäng för det hålet; om de nådde målet med färre kast än par ska de sätta ett minustecken (-) före sin poäng, och om de behövde fler kast än par ska de sätta ett plustecken ( ). Till exempel: Om det är hål 3 och ditt par är 4 men du bara behövde 3 kast för att nå målet, skulle din poäng skrivas som -1 (3-4= -1). Om det däremot krävdes 5 kast för att nå målet på hål 3 skulle din poäng skrivas som 1 (5-4= 1). När alla spelare har avslutat hålet och skrivit in sina poäng på sitt kort går de vidare till hål 4 och upprepar denna process tills de har spelat alla 18 hål.

Par: Par för varje hål bestäms av dess förutsättningar.

Discgolfens historia

Discgolf utvecklades från traditionell golf och spelades för första gången i början av 1900-talet. Det första kända fallet där människor spelade golf med frisbees inträffade den 13 juni 1926 vid Yale University, även om det troligen spelades informellt före det datumet. Den första formaliserade uppsättningen regler för att spela golf med frisbee publicerades av George Sappenfield 1966 och kallades “Frisbee Golf”.

Spelet började bli populärt på 1970-talet och den första professionella turneringen hölls 1976. Professional Disc Golf Association (PDGA) grundades 1982 och har nu över 100 000 medlemmar världen över.

Håll koll på det senaste inom discgolfen och följ nyheter på Discgolfa.se

Vanliga frågor om discgolf och frisbeegolf

Vad är skillnaden mellan frisbeegolf och discgolf?

Ingen. Discgolf och frisbeegolf är samma sak. Frisbee är det varumärkesskyddade namnet på produkten som företaget Wham-O valde på den flygande skiva de tillverkade och sålde med start 1959.

Finns det professionella discgolfspelare?

Ja, det finns både kvinnor och män som livnär sig på discgolf. Främst i USA och Finland, men vi har en handfull spelare i Sverige som har discgolf som yrke.

Hur många discgolfbanor finns det?

Det finns över 13000 banor i världen. I Sverige finns det över 400 discgolfbanor.

5 tips för att förbättra ditt discgolfspel

Discgolf är en sport som alla kan njuta av, oavsett ålder eller kunskapsnivå. Om du vill förbättra ditt spel får du här fem tips som kan hjälpa dig:

1. Skaffa rätt utrustning. Att ha kvalitetsdiscar och en bra väska gör stor skillnad för ditt spel. Du behöver inte ha den dyraste utrustningen, men se till att du har discar som passar din kaststil och som är bekväma för dig att kasta. Köp rätt discar från någon av de svenska shopparna.

2. Träna regelbundet. Ju mer du spelar, desto bättre blir du. Ta dig tid att gå på banan eller träningsfältet minst en gång i veckan, och försök att blanda dina rutiner så att du ständigt utmanar dig själv och förbättrar dina färdigheter.

3. Håll dig fokuserad. Discgolf kan ibland vara frustrerande, men det är viktigt att vara positiv och fokusera på nästa slag. Tänk inte på tidigare misstag – lär dig bara av dem och gå vidare.

4. Ha tålamod. Rom byggdes inte på en dag, och det gör inte heller ett bra discgolfspel! Det tar tid och övning att bli riktigt bra på den här sporten, så ha tålamod med dig själv och njut av resan.

5. Ha kul! Det här är kanske det viktigaste tipset av alla – om du inte har roligt, vad är då meningen? Kom ihåg att discgolf ska vara roligt, så slappna av och ta inte allt för allvarligt.

10 roliga fakta om discgolf

Discgolf är en discsport där spelarna kastar en discen mot ett mål och spelas med regler som liknar golf. Den spelas ofta på en bana med 9 eller 18 hål.

1. Spelet uppfanns först i början av 1900-talet av personer som letade efter ett alternativ till traditionell golf.

2. Den första officiella turneringen hölls 1926 och det första världsmästerskapet hölls 1964.

3. Sporten har vuxit stadigt i popularitet sedan 1970-talet, och uppskattningsvis kommer 6 miljoner människor att spela världen över år 2020.

4. Discgolfbanor finns i USA:s alla 50 delstater och i många andra länder runt om i världen.

5. De flesta banor är gratis att spela, och du kan vanligtvis låna discor från pro shop om du inte har några egna.

6. En typisk runda discgolf tar ungefär 2 timmar att spela, men det finns även kortare 9-hålsrundor och längre “maratonrundor” på upp till 54 hål.

7. Syftet med spelet är att få din discen i korgen med så få kast som möjligt; varje hål har ett par, precis som i vanlig golf, och din poäng för rundan räknas med hjälp av detta par-system.

8. Det finns många olika typer av discar tillgängliga, utformade för olika avstånd och flygmönster; att välja rätt discar för ditt spel är en av nycklarna till framgång.

9. Även om det i allmänhet anses vara en fritidssport finns det många tävlingsturneringar som hålls på alla nivåer varje år; Professional Disc Golf Association (PDGA) är det styrande organet för professionella spelare över hela världen.

10. I Skellefteå ligger världens största discgolffabrik, Mountain Village AB. Moderbolag åt Latitude 64, West Side Discs och Kastaplast samtidigt som de tillverkar discar åt en rad andra varumärken.

Ruth med puttern. Ruth vet vad discgolf är med medaljer i SM bland annat.