fbpx
fre. jul 19th, 2024

Regler i discgolf

Reglerna du behöver känna till för att spela discgolf

Discgolf är en sport som alla kan börja spela utan större svårigheter. Allt du behöver är en frisbee och en förståelse för de grundläggande reglerna. Här är grunderna för hur man spelar discgolf.

Syftet med spelet är att kasta din disc/frisbee i korgen med så få kast som möjligt. En runda discgolf består vanligtvis av 18 hål, men kan spelas med färre eller fler beroende på banan.

Läs mer om vad discgolf är i denna guide.

Enklare discgolfregler

För att följa för att garantera ett rättvist spel kan du här läsa igenom en förenklad guide av reglerna för discgolf.

En spelare börjar varje hål genom att kasta bakom det utsedda utkastområdet. Ett lyckat kast landar på fairway, stannar på banan och stannar inom gränserna. Därefter fortsätter spelaren mot korgen och kastar nästa kast bakom tidigare kast hamnat, dvs. stannat helt och inte enbart landat, fram tills du lyckats få ett kast i korgen. Hålet avslutas när något av följande kast stannar i korgen eller kedjorna. Om en putt eller ett längre kast träffar kedjorna och studsar ut måste den spelas som den ligger.

Hur räknar man i discgolf?

Att föra resultat i discgolf är inte svårare än golf. Det är faktiskt lättare då handikapp inte existerar i discgolf. Grundpremissen är enkel, målet är att ha så lågt resultat som möjligt.
Varje hål har ett utsatt par, det kan vara olika beroende på hur utmanande hålet är. Par är det förväntade resultat för ett hål. Men lugn, det är vanligare att kasta fler kast än utsatt par.
Om par på ett hål är tre så förväntas du kasta tre kast. Om du lyckas med det är ditt resultat 0. Kastar du däremot fyra kast får du +1, det kallas för bogey. Det går att få dubbel- (+2), trippel- (+3), quadruplebogey (+4) osv. Får du däremot ett kast under par, dvs. på två kast om par är 3, får du något som heter birdie och -1 i resultat. Lyckas du träffa på första kastet får du en eagle (-2).
Sedan sammanställer du samtliga hål du spelat och får då ett resultat över eller kanske under par.

Hålets par1 kast (Ace)2 kast3 kast4 kast5 kast6 kast
Par 3Eagle -2Birdie -1Par 0Bogey +1Dubbelbogey +2Trippelbogey +3
Par 4Albatross -1Eagle -2Birdie -1Par 0Bogey +1Dubbelbogey +2
Par 5OmöjligtOmöjligtEagle -2Birdie -1Par 0Bogey +1

OB – Out of bounds

Om ett kast går utanför banans markerade gränser blir spelaren tvungen att plikta ett kast. Spelaren måste spela sitt nästa kast från den plats där det tidigare kastet gick utanför gränserna. Om en spelare förlorar sin disc får hen plikta ett kast och spela kommande kast från den plats där föregående kast spelades ifrån.

Mando – Mandatory

På vissa hål kan du stöta på något som kallas för “mando” och står för mandatory, engelska för obligatorisk. Dessa existerar till största del för att göra banan säkrare, men i vissa fall för att göra hålet mer utmanande. En mando brukar i regel vara uppskyltad med en pil som symboliserar vilken väg ditt kast måste ta. Om du missar mando brukar en “drop zone” finnas där du får kasta ditt nästa kast. I de allra flesta fall innebär missad mando att du får plikta ett kast, men inte alltid. Läs på teesign innan du kastar vilka regler som gäller för hålet.

Discgolfregler. Mando på ett hål
Kasta till vänster (Mandatory) annars får du tamas med en Stormtrooper.
Trippelmandatory - Vad är det? Regler i discgolf kan vara svåra ibland.
Trippel mandatory. Här måste discen gå igenom hindret. Du får alltså inte kasta runt det.

Avancerade discgolfregler

Avancerade discgolfregler är utformade för att ge ett mer utmanande och konkurrenskraftigt spel för erfarna spelare. Dessa regler kan användas i turneringsspel eller i hårdare bataljer med sina vänner.

Detta stycke kommer med tiden fyllas på med regelfrågor.

Generellt sett bör spelarna undvika att förbättra sitt läge genom att flytta löv, grenar, stenar etc. ur vägen när de spelar genom varje hål. Om något på banan stör din lie kan du be om lättnad utan straff genom att ta ställning inte närmare hålet än den ursprungliga liegen och inom rimligt avstånd från den ursprungliga liegen för att inte störa andra spelares liegen (max 2 meters radie). Du får också flytta lösa hinder (löv, grenar) från din lie men inte förbättra din lie genom att göra det (t.ex. flytta din lie från under en trädgren).

Genom att följa dessa riktlinjer kan du göra varje spel mer utmanande och spännande för alla inblandade!