fbpx
lör. jul 20th, 2024

Här är mannen bakom de videos du finner på Latitude 64:s Youtubekanal som han i maj producerat i 3 år. Han var helt grön inom discgolf innan han fick jobbet på Latitude 64. Via hans videos har vi fått se han träna, utvecklas, testa nya discar och nya banor. Vi ville lära känna Jonathan lite mer och höra hur han upplever sin resa i discgolfens värld.

Vem är Jonathan Fastborg?

Född: 1989

Hemmabana: Discgolfterminalen i Skellefteå.

Utanför discgolfen (och jobbet): Umgås med familj, barnen, VAB:a och lirar padel.

Jonathan bakom kameran.

Hur började du Youtube:a?

Jag pluggade till journalist med inriktning på radio. Sen hade vi gruppuppgifter där jag testade att klippa kortfilmer där jag skämtade med klasskompisarna. Efter det började jag leka med det privat och tyckte att det var kul att se att små detaljer kunde göra skapa så roliga effekter. När jag fick jobb i Stockholm började jag podda och skapade därefter en Youtube-kanal som utgick från de manus jag hade till podden. Sen såg Latitude 64 detta i min ansökan och med det gick det från hobby till ett arbete.

Vad har varit roligast med att börja kasta?

Jag gillar att gå en runda och ha tid för sig själv en tidig morgon. Jag och Johannes spelade discgolf inomhus förra veckan och bara stod och puttade och det är såklart roligt när man lyckas med ett kast. Men det är något jävla fint med communityn! Samt att få åka runt till olika ställen och möta alla människor som är så inkluderande och ickedömande. Så det är nog det bästa – att få vara en del av denna underbara community. Jag har exempelvis inte stött på en enda riktigt elak kommentar under dessa tre år. Något som man brukar se en hel del av på nätet.

Hur har du utvecklats inom discgolf dessa år tycker du?

Jag har förstått att det inte finns några genvägar. I somras hade jag möjlighet att träna mer på egen hand och träffa träd. Men jag har insett att jag måste ta det lugnare. Jag börjar känna discarna mer och mitt I-landsproblem är att jag har haft för många discar att välja mellan. Nu ska jag ta ett steg tillbaka fokusera på hur man kastar bättre.

Har du testat på att tävla ännu?

Ja, förra året provade jag det. Det var kul att tävla även om det inte är så jag brukar spela. För mig handlar det mer om att få vara ute i skog och mark och bara kasta lite, bra som dåliga kast. Men partävling med Johannes vore kul. Det ska vi göra i år bestämmer jag nu, även om jag inte briefat det med honom.

Vilken eller vilka videos har varit roligast att producera?

Det var något speciellt att få åka till Dynamic Discs Open i Emporia och få uppleva ett helt nytt land. Vi har levt i vår bubbla här uppe i norr och inte vet inte så mycket om vad som sker efter man laddat upp en video. Där fick vi ett väldigt fint bemötande av alla discgolfare, vilket kändes helt otroligt! Det var även en rolig video att klippa också.

Vem är roligast att spela en runda med?

Johannes är ju uppenbar. Sen är det väldigt kul att spela med Tomas (Ekström). Inte bara haha-roligt. Ibland är det som en terapisejour att man kan gå en runda och prata om livet med båda. Roligt roligt är Albert Tamm, har är jävligt skön och lättsam. Vi fick en bra personkemi.

Tomas Ekström visar upp väskan för herr Fastborg
Jonathan lirar med Albert Tamm

Är det svårt att hitta på nytt innehåll till dina videos?

Det är svårare nu när det är snö. Vi bor ju på en av de sämre platserna för detta under vinterhalvåret. Men än så länge är listan lång med idéer.

Vad kommer vi få se för videos under 2023?

Ett projekt jag vill göra är att sätta upp en discgolfbana på Ikea och låta Tomas stå för kostnaderna. Typ stå på lampavdelningen och se hur det går. 

Tänker du som ett rage room för att få ut lite aggressioner?

Nja, men samtidigt som det inte skulle kännas bra att smälla in med en Stilleto i en lamparmatur så vill man ju ändå se det hända. Men vi får se om det blir av, ingen har sagt nej ännu i alla fall. 

Annars kommer det bli videos med mer basic teknik och fokus på att kasta bättre. Sen i veckan ska jag ut med Linus Carlsson som kommer på besök. Så länge jag nu inte måste vabba då dottern är sjuk.

Edit: Det blev vabb. Så ingen video med Linus denna gång. 

Tre snabba med Jonathan Fastborg

Jonathan Fastborg med discen redo
Jonathan smeker lite Opto-plast.

Roligaste discgolbana du spelat? Jag måste säga front 9 på Järva. Sen var det någon bana i Finland som jag inte kommer ihåg vad den heter. Men det är svårt. Jag har blivit lite hemmablind och bortskämd med Terminalen. Det jag gillade med Järva är höjdskillnaderna, vilket Terminalen inte har. Sen var det en korthålsbana i Finland i skog med höjdskillnader. Den var svår, men med rätt linje kunde man parkera. Jag gillar skogsbanor med höjdskillnad och inte för långa hål. Gärna inte mer än 100 meter då jag är ostadig med siktet i de långa kasten. Sen får det inte bli jobbigt. Jag märkte när vi körde Country Club i Emporia hur jobbigt det är att kasta långt 18 hål. Discgolf ska för mig vara en skön grej och inte ett fyspass. Det ska som vara trivsamt. Fy fan vad gammal jag låter, haha!


Favoritdiscen: Fuse – den är känslan i discgolf. Trivsam och inte extrem. Tar jag en disc så tar jag den. 


Bästa discgolfminne: Det är ett minne utan kamera då man bara kan gå runt ut och njuta utan att tänka på batteritid och annat. Jag är väldigt bortskämd med det jag fått uppleva och träffa så många personer inom discgolf. Men det bästa är nog att dra en spontanrunda en fin sommarkväll, utan mygg(!), med mina kompisar eller kollegor. Det blev några såna rundor i somras och de är de bästa minnena.

Senaste videon med Jonathan:

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.