fbpx
lör. jul 20th, 2024

Det har varit ett fint år för veckans discgolfer Hanna Jansson. I juli tog hon SM-guld i dubbel tillsammans med Emelie Eriksson och i augusti vann hon individuella FPO i Skellefteå.

Vem är Hanna Jansson

Född: 1990

Hemmabana: Hofors

Discgolfmeriter: Guld SM individuellt 2022, Guld Par-SM 2022, SM-brons 2021, 3:a på sin första NT 2021 i Lund med Lykke och Sofie över på pallen.

Utanför discgolfen: Förskollärare, hockeytränare, småbarnsförälder.

Sponsorer: Discexpress, European Birdies, Tjing-ambassadör, Clean drinks

När och hur började du spela discgolf? 

-Jag började för ungefär tre år sedan, under slutet av 2019. Min karl hade köpt ett nybörjarkit discar från XXL och ville gå ut och testa för han tyckte det verkade jätteroligt. Jag var lite tveksam och tyckte inte det kändes jättekul att kasta en plastbit framåt, plocka upp och kasta vidare. Jag hade spelat fotboll, innebandy och den typen av sporter som går mycket fortare. Nu var det en långsam sport. Men vi gick ut och testade och det var riktigt kul. Vi körde tävling om vem som kunde kasta längst och sånt. Sen fastnade jag och tyckte att sporten passade mig otroligt bra istället. Det är otroligt hur sporten är individuell samtidigt som man är runt så mycket människor. Gemenskapen är det mest fantastiska jag varit med om. Det är häftigt hur man tävlar mot varandra men att man ändå är så glad för sina motspelares framgångar och bra kast. Till skillnad mot fotboll där man inte direkt går fram till en motspelare och berömmer målet den nyss gjort. Då surar man ju bara direkt.

Vad hos dig har gjort dig så bra att du kan vinna SM?

-Jag brukar säga tre saker, likt som man gör på en arbetsintervju, Envishet, jag går ofta all-in när jag satsar. Träning, mycket träning. Jag är en tävlingsmänniska in i benmärgen och tycker det är roligt att pusha mig själv. Sist är att jag fastnat för sporten så mycket, det är roligt.

Vad är din främsta egenskap i discgolfen?

-Mina hopputtar. Jag hopputtar väldigt långt, istället för att kasta, vilket gör att jag får mer kontroll. 

Hur långt hopputtar du ungefär?

-Bra fråga! Jag är dålig på att uppskatta distans. Men 30 meter i alla fall. Jag måste ut och mäta så jag inte säger fel, haha!

Vad kan du berätta om individuella SM?

-Det var en jättefin och välskött bana, båda slingorna. Jag hade en positiv inställning redan från början. Jag åkte dit med en känsla att jag ville ha revansch på mig själv då det har varit så tufft under säsongen. Jag ville bara gå ut och göra mitt bästa. Om jag spelat mitt bästa och lämnat utan medalj hade jag ändå åkt därifrån och varit nöjd. Även om jag såklart strävade efter guld.

-Inför sista hålet hade jag ingen koll på scoren. Jag hade ett humm, men visste inte att jag ledde inför sista hålet. Om det var bra eller inte kan jag inte säga. Jag trodde att vi låg lika så jag la bara fram putten för par och särspel. Jenny (Larsson) kom fram, och sa att du puttar sist. Jag trodde henne inte men sen visade hon på Tjing att jag låg ett kast före. Det tog ett par dagar innan det landade att allt slit verkligen hade lönat sig.

Vad har du för mål inför nästa säsong?

-Det är att spela fler Europatävlingar. Jag vill se hur jag mäter mig mot bra utländska spelare från andra länder och inte bara svenska spelare. EM vill jag också spela och European Open om det arrangeras. 

Hur ser dina ambitioner inom discgolf ut?

-Min stora dröm är att spela VM. Men just nu måste jag lägga lägre mål för att inte sätta för stor press på mig själv och försöka uppnå dem. Men första steget är att få mer rutin och få mer erfarenhet från tävlingar utomlands. 

Tre snabba med Hanna Jansson

Hanna Jansson

Favoritbana? Lund älskade jag, den hade allt. Sen är ju Järva fin.


Favoritdisc? Prototyp Hades Discraft. Jag älskar att hyzerflippa. Jag kastar oftast hyzerflip i skogen, en som är jätteflippig och en som är mer stabil som jag har väldigt bra kontroll på.


Bästa discgolfminne? Individuella SM-guldet på Terminalen i år. Även om jag vunnit lag-SM och dubbel så är det något särskilt att vinna individuella SM.

Hanna Janssons bag 2022:

Puttar: Proxy, Envy och Zone.

Midrange: Meteor, Hex, Malta

Fairway: Resistor, Drift, Lots ibland.Distance: Prototyp Hades, Grace, Zenit och Rive.

Följ Hanna Jansson på sociala medier

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.