fbpx
fre. jul 19th, 2024

Svensk discgolf har blivit en allt mer populär sport bland både entusiaster och nybörjare. Med sitt enkla koncept och tillgänglighet lockar discgolf till sig människor i alla åldrar och från olika bakgrunder. I den här artikeln kommer vi att utforska historien bakom svensk discgolf, SDGF (Svenska Discgolfförbundet), några fantastiska platser att spela på och hur man kan hitta banor via appar.

Svenska discgolfens historia

Discgolf, även känt som frisbeegolf, har sina rötter i USA och spreds till Sverige under slutet av 1970-talet. Den första europeiska discgolfbanan som anlades var Kärsön Discgolfbana år1978 vid Drottningholm i Stockholm. Därefter började fler och fler banor poppa upp då intresset för sporten sakta växte. Under det senaste decenniet har svensk discgolf vuxit exponentiellt och blivit en etablerad och respekterad sport. Idag har vi några professionella spelare som främst turnerar i USA, men även till olika tävlingar runt om i Europa.

Kärsön frisbeegolfbana - Här började historian om svensk discgolf
Kärsön Frisbeegolfbana – Här började historian om svensk discgolf

SDGF (Svenska Discgolfförbundet): SDGF är den nationella organisationen som ansvarar för discgolfens utveckling och förvaltning i Sverige. Förbundet arbetar för att främja sportens tillväxt, organisera tävlingar och utbilda spelare och domare. SDGF är också ansvarig för att fastställa regler och standarder för discgolf i Sverige.

Svenska discgolfbanor

Det finns flera svenska discgolfbanor som håller otroligt hög kvalitet, även på internationell nivå. Fantastiska platser att spela: Sverige erbjuder ett brett utbud av natursköna och välutformade discgolfbanor som tilltalar både nybörjare och erfarna spelare. Här är några av de mest populära platserna att spela discgolf i Sverige:

  1. Ale Disc Golf Center, Ale: Banan några mil utanför Göteborg var rankad som en av världens bästa banor innan den lades ner under ett par års tid. Nu är den tack och lov i drift igen.
  2. Järva Discgolfpark, Stockholm: Belägen i norra Stockholm är Järva Discgolfpark en av världens största och mest imponerande discgolfanläggningar med en 18-hålsbana och en korthålsbana med 9-hål. Banan var för några år sedan rankad som världens bästa bana men blev tvungna att riva halva anläggningen för att göra plats för en begravningsplats.
  3. Discgolfterminalen, Skellefteå: Denna natursköna discgolfbana i Norrland bjuder på flera olika slingor med varierad svårighetsgrad. En av landets absolut bästa banor!
  4. Lundby Discgolf Park, Enköping: Sveriges närmaste discgolfbana. Beläget nära stadskärnan i Stockholm erbjuder Tantolunden en trevlig discgolfupplevelse med grönskande omgivningar och vattenhinder.
  5. Slottsskogen, Göteborg: Slottsskogens discgolfbana erbjuder en kombination av skogsmiljö och öppna fält. Med sina 18 hål är detta en populär destination för både lokalbefolkningen och turister.

Hitta banor via appar: För att hitta discgolfbanor och hålla reda på sin egen utveckling kan man använda appen Udisc. Udisc är en användarvänlig mobilapplikation som ger information om banor, ger möjlighet att registrera poäng och hålla koll på spelstatistik. Appen är tillgänglig för både iOS och Android och har ett omfattande register över discgolfbanor över hela världen, inklusive Sverige.

Avslutning om svensk discgolf

Svensk discgolf har etablerat sig som en spännande och växande sport i Sverige. Med sin rika historia, engagemang från SDGF och en mängd fantastiska banor runt om i landet finns det gott om möjligheter för människor att uppleva den här roliga och utmanande sporten. Så varför inte ge discgolf en chans? Leta upp en bana i närheten via Udisc och ge dig ut på äventyr med discen i handen.

Rydsskogens discgolfbana. En del av svensk discgolf
Discgolfkorg

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.