fbpx
fre. apr 19th, 2024

Vem är Sofie Björlycke?

En av våra mest meriterade spelare genom tiderna med näst flest SM-guld på damsidan. Men hon är inte klar ännu! I helgen vann hon Swedish Open – SDGPT #4 i Borås. Den motionslystne Sofie har varit med länge i och runt sporten. Något som gjorde det oerhört svårt för henne att välja vilket av alla discgolfminnen som är det största för henne när Discgolfa frågade.

Ålder: 43 år

Discgolfmeriter: 6 SM Guld. Vinnare av Europatouren 2013.

Hemmabana: Vänersborg. Restad Gård Discgolfbana

Utanför discgolfen: Jobbar som lastbilschaffuör och försöker uppfostra mina två tonåringar. Sedan blir det någon form av träning varje dag. Igår sprang jag en runda med Anton Lindh (detta var dagarna innan Swedish Open), som jag är kompis med. 

Sofie Björlycke under Swedish Open

När började du spela och hur gick det till?

Det var min exman som anmälde mig till min första tävling som var en damtävling och gick i Tyskland år 2008. Jag kom tvåa i den och blev väldigt taggad på att fortsätta tävla. Men före det upplevde jag discgolfens världselit som åskådare i ett par år då jag följde med min exman som tourade både i USA och Europa. På det sättet lärde jag mig massor om discgolf och fick underbara minnen och det är jag väldigt tacksam för.

När bestämde du dig för att börja elitsatsa?

Det var ganska direkt efter tävlingen i Tyskland. Jag kände att jag var duktig och jag gillar att vinna. Jag har riktig tävlingsskalle. Förr spelade jag basket. Men det var något helt annat med en individuell sport. Jag lockades av att få tävla, något jag inte hade kunnat göra på flera år. Då blev det självklart att få åka runt och tävla med min man i discgolf.

Sofie berättar om när hon under en tävling i Slottsskogen satte höga ambitioner för sig själv.

Jag sa redan tidigt att jag ska vinna VM. Camilla Järnberg bara skrattade. Det var en vanlig veckotävling i Slottsskogen och vi gick i samma grupp. Då sa jag att jag skulle vinna VM. Men tyvärr har jag inte fått chansen att åka över till USA och tävla.

Varför tror du att du inte fått chansen att spela mer i USA och delta i VM?

Jag tror jag har chansen att vinna och jag skulle ta chansen om jag fick den. De sponsorer som finns väljer nog att satsa på yngre förmågor och på personer i USA.

Du har sex SM-guld. Hur många fler ska du ta?

Jag såg att “Bigge” (Birgitta Lagerholm) har 8. Det ska jag slå! Så man blir historisk. Då har jag ändå ett tydligt mål. 

Har du några fler mål?

Inte några utsatta tävlingsmål. Men jag skulle vilja ha en stor sponsor som kan hjälpa mig att komma över till USA och tävla.

Vilken är den bästa spelare du spelat mot?

De bästa jag mött är Caterina Allen eller Evelina Salonen. Även Tattar är extremt duktig. Den jag inte har mött än i samma kort är Paige Peirce. Vi har spelat samma tävling aldrig i samma grupp. 

Hur ser du på discgolfens framtid, när kan vi se en bred elit på damsidan?

Det ser vi redan nu. De som börjat tävla nu är jätteduktiga och det kommer dyka upp fler som kommer upp över 900 rating detta år. Det är bara början det här, vilket är väldigt bra. Det gör mig motiverad att träna hårdare.

Sofie Björlycke, en framtida discgolfcoach?

Du och Elina åkte runt att tränade tjejer. Berätta mer om det:

Vi visste att det fanns flera som var ute och “casual”-kastade men de vågade inte ta steget att börja tävla. Det var de tjejerna vi ville träffa och ge chans att träna och stötta. Så vi åkte ut till klubbarna och gick en träningsrunda med de där vi förde score. Jag och Elina coachade dem med olika kast under rundan och gav de råd, som man behöver när man är ny inom sporten. De här tjejerna har ju inte fått så mycket coachning innan och har istället fått klura ut hur man kastar på egen hand. 

Jag tycker det är skitkul att coacha! Jag har tänkt i de banorna om jag skulle kunna bli en discgolfcoach i framtiden, berättar hon. Jag hoppas att det finns en möjlighet att hålla på med detta så länge som möjligt.

Slutligen, hur känns det efter vinsten i Swedish Open?

Jag känner mig otroligt lättad och det känns helt fantastiskt att jag lyckades vinna mitt andra Swedish Open. Jag höll mig mentalt stark under runda 2 och 3 och fokuset var där till 90%. Jag kände mig som en riktig vinnare efter den vinsten.

Tre snabba med Sofie Björlycke

Favoritbana? Ale Vit när den fanns. Men ska jag säga någon idag blir det Skellefteå Discgolfterminalen.
Vilken disc i bagen har du haft längst som du fortfarande kastar med: Valkyrie, Innova.
Bästa discgolfminne? Oj, jag har så många roliga minnen! En grej som är utanför tävlingssammanhang som var väldigt stort för mig är när Ken Climo (“The Champs”) bodde hos mig när han var och tävlade i Sverige. Det är jävligt stort att ha världens bästa discgolfare genom tiderna i sitt hem, kläcker hon ur sig efter ha fått fundera en stund.

Stort tack till Sofie Björlycke som tog sig tid att ställa upp på en intervju med Discgolfa!

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.