fbpx
fre. apr 19th, 2024

Discgolfa har fått äran att bekanta sig lite med Anton Lindh som närmast laddar inför Swedish Open i Borås och därefter till European Open i Nokia, Finland. Han har en otrolig samling medaljer från sina 14 års tävlande. Här får du reda på hur elitsatsningen startade, vad han har för mål i sikte och mycket mer.

Vem är Anton Lindh?

Anton är en discgolfspelare med enormt många medaljer på sin meritlista. En framstående egenskap hos honom är att han kastar långt, j*vligt långt. Vilket har lett till två VM-medaljer i grenen längdkastning, ett guld och ett silver.

Ålder: 28 år i augusti

Hemmabana: Härnösand

Sponsor: Latitude 64

Discgolfmeriter: Fyra SM-guld junior. Tre lag SM-guld och två silver. Två SM-silver i längd. Ett guld och ett silver i VM i längd. 

Utanför discgolfen: Löpning. Hittills 85 mil i år.

Veckans discgolfer är långkastaren från Härnösand - Anton Lindh
Veckans discgolfer är långkastaren från Härnösand – Anton Lindh. Bild: Martin Edholm

När och hur började du spela discgolf? 

Jag började för 17 år sedan. Jag är uppvuxen i en cykelfamilj (bl.a. tog hans bröder guld och silver i slutet av juni i mountainbike och en mamma som VM-bronsmedaljör. Hur många medaljer familjen har totalt har han ingen aning om). Pappa brukade ta med sig en disc när vi reste runt till olika tävlingar och tog med mig ut till banor i närheten av cykeltävlingarna. Sen blev det bara mer och mer. Eftersom jag hatade att bli trött så jag la av med cyklingen och satsade på discgolf istället. Och för 14 år sen började jag tävla. 

Hur går det till när man tar VM-guld i längdkastning?

Det var i Norrköping 2015. Ett frisbee-VM innehåller flera grenar. Jag höll på med allround, en sjukamp och individuella grenar. Allround inkluderar grenarna precision, längd, discgolf, discathon, SCF (Self Caught Flights), DDC (Double Disc Court) och Throw run. I längd kastar man först i två kastomgångar där de fyra som kastat längst går vidare till nästa omgång. 

Hur långt kastade du och med vilken disc?

I finalen kastade jag 176 meter i lätt motvind. Jag använde en VIP World från West Side, 173g. Den finns nu att beskåda på Ugglans Wall of Fame.

Har du några knep hur man kastar långt?

Det är svårt att säga. Det gäller att träna väldigt mycket på öppna fält som fotbollsplaner. Sen kan man filma sig själv och lära sig efter det.

Vilken är den bästa spelare du spelat med/mot?

Jag har spelat mot hela världseliten. Men Jesper Lundmark är den bästa spelare jag spelat ihop med.

Vad tror du om sportens framtid i Sverige?

Den ser ljus ut. Det är många nya och bättre banor. Sen utvecklar sig spelarna mer så det blir bättre konkurrens hela tiden. 

Vad skulle kunna bidra ännu bättre utveckling för sporten?

Vi behöver mer utmanande banor med tightare hål.

Slutligen, vad har du för framtida mål?

Jag skulle vilja vinna individuella SM. Då har jag vunnit pojk, junior och open.

Tre snabba med Anton Lindh

Veckans discgolfer är långkastaren från Härnösand - Anton Lindh

Favoritbana? Vassets Discgolfpark där Sula Open spelas. Där har jag spelat fem gånger. Tyvärr hinner jag inte med den tävlingen i år. 
Vilken disc i bagen har fått mest flygmeter totalt? First-Run Opto Linne Compass, från Latitude 64.
Bästa discgolfminne? När vi vann Lag-SM för andra året i rad.

Discgolfa önskar Anton Lindh stort lycka till i kommande tävlingar och tackar för att han tog sig tid att svara på lite frågor!

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.