På en parkering vid Täbys tennishall möter jag upp Tommy Bessner, Lasse Jansson och Michael Corsini från Spin18 för att ta en runda och kolla in de blivande nio hålen som ska byggas på Täby DiscGolfPark. De jobbar med lite olika delar i företaget. Tommy har huvudansvar för verksamheten i Sverige och kör lite allt möjligt, Lasse säljer och designar banor och Michael har främst hand om försäljningen mot återförsäljare men har även ett finger med i spelet i DiscGolfParks arbete med att etablera nya banor i Italien.
Första tee:n i Täby ligger vid en korsning av en gångväg och tätt intill en fotbollsplan. Tommy förklarar att det fanns en baktanke med det när banan etablerades 2016.
– Här ska folk se att det händer något, bli nyfikna och se infotavlan om att det finns en discgolfbana här. Och förhoppningsvis blir de sugna att testa.
När vi ska tee:a ut så får vi stå i kö, trots att det är dagtid en vardag.
– Det är det här som är målet. Att ha kö på varenda bana även om de lite mer erfarna spelarna kanske kan tycka att det är lite irriterande att inte få ha banan för sig själv. Vi vill ju att sporten ska växa.
– Det vi vill är att lägga grunden i pyramiden, säger Lasse. Utan banor kan inte folk spela. Det är det som är den grundläggande delen i utvecklingen av sporten.
Där finner vi Spin18:s grundidé: Att lättillgängliga banor föder nya spelare. De vill skapa förutsättningar för sportens utveckling och bygga en stadig grund med en bred skara spelare.Förhoppningen är att spelarna därefter vill köpa produkter från Discmania, även om de på sätt och vis också krattar manegen för andra leverantörer.
Om att behålla träd
– Första hålet är ett ganska svårt öppningshål på en rekreationsbana. Men positionen av första tee:n var avgörande och du ser linjen till höger?, säger Tommy och pekar på gatan som lämpar sig för en hyzer för mig som är högerhänt.
– I den linjen var det bara sly när vi startade. Hade vi haft en rakare linje hade vi blivit tvungna att ta ner många fler träd och det vill vi helst hålla ned när det är möjligt.. Särskilt när det egentligen inte behövs säger Tommy och förklarar att målet är att behålla så många träd som möjligt av uppenbara skäl. Något som alltid blir en balansgång för att inte få hålet för utmanande. Särskilt när det är en bana med målet att få nya spelare att intressera sig för sporten.
– Det var en utmaning att hitta nio hål i den här skogen. Från början fick vi egentligen bara halva ytan för banan. Man fick tjata sig till lite mer yta och till slut gick kommunen med på det.
Tommy och Lasse berättar att detta är en stor del i arbetet med att etablera banor. Det läggs ner oerhört många timmar på att försöka övertala kommunernas tjänstemän kring beslut om banetableringar, trots att det nu för tiden ofta är kommunerna själva som kontaktat DiscGolfPark efter att ha fått in förfrågningar från kommunbor.
– Den här banan hade inte funnits här om inte vi pratat och tjatat på kommunen att se fördelarna med en närliggande discgolfbana.
– Lasse flikar in med att många kommuner anser att de redan har en discgolfbana som ingen använder.
– Det kan stå nio korgar utspridda i någon skogsdunge som ingen hittar till och ingen vårdar. Det får i många fall istället en negativ effekt på sporten och jag skulle hellre se att man plockade bort korgarna än att låta dem stå kvar. Ingen har ju nytta av dem ändå. Då är det bättre att komma tillbaka efter några år.
– Ett gott exempel är Vallarna i Falkenberg där jag jobbade i flera år för att få rusta upp “banan” (ingen spelade utan informationsskyltar etc.), flikar Tommy in med. Det är som att vi har en grusfotbollsplan med två trasiga mål med håliga nät och att vi kommer dit och sätter upp en konstgräsplan med ny belysning och ordningsregler. Det är klart att fler kommer dit och spelar. Nu har de även byggt ut till 18 hål för att banan och sporten blivit så populär.
Varför bygger DiscGolfPark så få ”riktiga banor”?
Något som många inbitna discgolfare brukar fråga Tommy och Lasse är varför de inte bygger “riktiga” banor.
– Vi får ofta höra att vi bara bygger ’pajasbanor’ och kallar inte en 9-hålsbana med lite kortare hål för en riktig bana. Hur kan man inte tycka att en sån här bana är en riktig bana? Syftet är väl att det ska vara roligt, man får motion och det är enkelt att spela och förstå?” säger Tommy. ”Det är klart att vi kan bygga en 18-hålsbana med många par 4:er och utmanande layout. Men det är sällan det som efterfrågas.
Vi kommer komma mer och mer till de banorna nu och i framtiden, vilket vi omfamnar och sätter våra erfarna tänder i. Personligen tycker även jag att de banorna är roligast att planera och se växa fram. Men det är inte den typen av banor det behövs flest ut av, i alla fall inte ännu.
Läs mer om banbygge på DiscGolfPark.com
Återinvesterar för att utveckla sporten
Att etablera en discgolfbana är något som Tommy anser vara en minusaffär från deras sida.
– Vi lägger ner så otroligt många timmar bara i dialoger med kommunen för en bana som vi sen säljer för småpengar. Men det kan vi göra så länge vi har en framtidstro och ser att vi får in pengarna från annat håll.
Med annat håll menar Tommy försäljning av discar. Och nog lyckas de. Discmania är en av de fem största varumärkena i världen inom discgolf. Samtidigt nöjer de sig inte med det.
Tommy berättar att han länge arbetade med att få in discgolf hos golfförbundet och få sponsrade paket till golfklubbar. ”Det blev väl ingen boom direkt.” Han arbetade även länge med att få discgolf som en enskild kurs på GIH (Gymnastik och Idrottshögskolan) med förhoppningen att blivande idrottslärare ska lära ut discgolf till sina elever. Tyvärr kom han inte framåt i det arbetet som i slutändan blev en tidstjuv.
– Man kommer till en gräns när det inte längre blir hållbart ekonomiskt med den typen av utsvävningar. I slutändan måste man se till att företaget levererar tillräckligt med intäkter. Men snart kanske tiden är mogen för att dra igång den typen av främjande projekt igen. Det är riktig passion för sporten och det vill jag att vi kan bidra med, för allas bästa.
Spin18:s idé har alltid varit att pumpa in pengar på nya ställen för att få sporten att öka ännu mer.
– Det många inte vet är att vi var initiativtagare till Disc Golf World Tour, som arrangerades 2016–2017. Tyvärr gjorde vi nog detta i fel tid och fick lägga ner det efter två år. Förhoppningsvis kan vi dra igång liknande projekt i framtiden nu när sporten fått en ännu bättre grund att stå på.
Syftet med världstouren var att nå en bredare publik via nationella TV-sändningar.
European Open av Spin18
Ett event som ingen kan förneka succén av är European Open som arrangeras av Spin18 i Finland. Första gången eventet ägde rum var redan 2006, då på Epilä DiscGolfPark i Tampere och numera i Nokia med banslingan ”The Beast” på Nokia DiscGolfPark.
– Det är många som inte känner till att det är vi som arrangerar European Open. Ibland skickar vi ut VIP-biljetter till återförsäljare som då blir förvånade över att det är ett event vi ligger bakom, berättar Tommy.
Hur blir man bandesigner?
Många av oss drömmer nog att få designa sin egen bana (i alla fall jag). Hur blir man bandesigner och vad ska man tänka på?
– Än så länge finns det inga utbildningar inom bandesign. Det kommer säkert komma i framtiden. säger Tommy. Men hur jag hittade till det här yrket var att Jussi (Meresmaa) såg potential i mig och frågade om jag ville bli företagets kontakt i Sverige. Därefter har jag fått ta del av de tankar som de innan mig hade, sen bygger man än mer på sin egen stil som designer när man blir mer och mer trygg i sitt kunnande. Vilket även inkluderar dialoger med landskapsarkitekter, biologer och människor som lär dig oerhört mycket om naturen och hur vi bäst samverkar tillsammans. Sen har Lasse vandrat samma väg efter mig när jag behövde rekrytera.. Som grund ligger såklart hos de flesta designers att de dedikerat tusentals timmar på många olika banor som spelare. I de flesta discgolfspelare bor det en bandesigner, så även i mig, nästan från start, så man studerar ofta förutom teknik även hur man kunde ha gjort det istället. Att bygga just utmanande banor är troligt inte det svåraste alls, snarare goda flöden, minimera säkerhetsrisk, estetik, balans mellan sport och natur och en genomtänkt slutprodukt som även är lärande, vilken innehåller så mycket mer än svårighetsgrad.
Discgolfens framtid i Sverige
På frågan om hur de tror att sporten kommer utvecklas i Sverige framöver så är tongångarna mycket positiva och man sneglar på grannlandet till öst där Spin18 har sitt huvudsäte.
– Finland har idag passerat över 1000 banor. De har hälften så stor befolkning och yta. Vi har ju möjlighet att få till ganska många fler banor, vilket kommer öka antalet spelare. Något som i sin tur leder till ökad omsättning inom branschen, högre prispengar, andra företag utanför discgolfen kommer vilja involvera sig.
– Jag tror vi bara har börjat. Vi är som en ung tonåring som famlar och det kommer hända massor kommande åren. Jag tror vi kommer få se fler discgolfdestinationer, heltidsanställda mentorer med mera, säger Tommy.
När vi lämnar Täby DiscGolfPark så möts vi av en skolklass som ska ut och kasta och en back med discar som eleverna kan nyttja. Tommy förklarar att de erbjuder skolpaket med nybörjardiscar, några portabla korgar och broschyrer och guider till fyndpris, som han skickat ut till lärare så att de ska kunna lära ut discgolf till sina elever. Det har gått hem hos många lärare och vi är nog flera som tagit en vardagsrunda och mötts av en skolklass som spelar. Något som kan kännas jobbigt i stunden, även om vi alla förstår hur nyttigt det är för sporten i stort.
Läs mer om Spin18 på deras hemsida – Spin18.com
Spin18:s personal i Sverige
Tommy Bessner introducerades tidigt till discgolf via sin pappa och farbror var involverade i sporten. 1995 var året när Tommy verkligen engagerade sig i sporten. Hans passion för sporten var stark, och han var ibland så engagerad att han valde att skippa skolan för att spela runt 4–6 rundor per dag på Järva.
– Den platsen gav mig otroligt mycket, säger Tommy. Genom discgolfen fick jag möjlighet att träffa människor från olika samhällsklasser och bakgrunder jag inte var van vid. Det var en väldigt berikande upplevelse för mig, särskilt med tanke på att jag växte upp i de områdena runt Järva. Sen var Järva till skillnad från de andra banor min far och farbror introducerade mig till, apropå “riktig” bana, en riktig med sina skyltar, utkastplatser, drift, genomtänkta hål och bröderna Löf något helt annat. Detta är alltså discgolf!
Tommy tävlade på hög nivå under tiden han var aktiv, även i Amerika där han bland annat klått Ken Climo under en runda. 🔥
Lasse Jansson började kasta 2000. Då brukade han spela ett par kompisrundor per år men inte mer än så.
– När det sen byggdes en rekreationsbana i Uppsala, Domarringen, blev det roligare att spela. När hålen blev lite kortare och att man efter ett tag hade möjlighet att få några birdies. Det öppnade upp ögonen för mig. Sen blev jag lite bättre än mina kompisar och tog steget att började nöta mer. Man köpte nya discar, tävlade och kom in i en ny gemenskap med föreningar.
Efter det spelade han aktivt fram till pandemin och har bland annat spelat stora tävlingar Konopiste Open
Michael Corsini gick till Tantolundens DiscGolfPark med polarna efter pingisträningen, våren 2019.
– Jag blev hur hooked som helst och gick sen efter varje träning och kastade. En perfekt aktivitet att varva ner med. Under pandemin kunde man spela hur mycket som helst. Idag lirar jag mycket, men kör inga tävlingar utan bara för skojs skull.