fbpx
fre. apr 19th, 2024

I mitten på oktober 2021 tog Pietro Nilsson Toracca kontakt med Sollentuna kommun med en önskan om lite hjälp och en plats att etablera en discgolfbana på. Det visade sig att redan en drös av tidigare förfrågningar om en discgolfbana redan kommit in, men Pietro ville presentera ett annat tillvägagångssätt. Det enda han efterfrågade av kommun var en plats och hjälp med trädfällning, resten skulle han och det manskap han samlat ihop på sin Facebook-sida sköta. Kommunens gensvar var att då blir det en helt annan femma mot att etablera en bana från grunden. Nu är banbygget redan igång i Sollentuna.

En plats och hjälp med trädfällning var det enda jag bad om

Min målsättning var att det skulle etableras en bana i kommunen som alla kan få nyttja gratis och fungerar för både nybörjare och erfarna. Detta för att gynna både folkhälsa och socialt umgänge ute i naturen. Jag ringde idrottsutvecklaren på kommunen och förklarade mitt intresse. Det var många som hade ringt om det innan men med inställningen att kommunen skulle sköta hela biten. Hjälp oss att hitta en plats och med trädfällning så sköter vi resten.

Nu var det en annan femma när bandesign, röjning, tees mm. skulle skötas av denna skara ideella förmågor som Pietro kraftsamlat via sociala medier.

Det är lättare att få igenom det med egna åtaganden och inte tro att kommunen ska stå för allt. Kommunen fällde träden vi markerat ut och vi gick efter med häcksax och röjde.

Hålsponsorer till Sollentuna Discgolfbana

För att finansiera tees och korgar, utan att förlita oss på eventuella bidrag från kommun, har de valt att ta in hålsponsorer som får reklam på ett av hålen. I dagsläget har de redan fått in 10 intressenter och fler står på tur.

Vi kör även insamlingar via Facebook där man får skänka valfri summa som dedikeras till banbygget. Vi hoppas kunna bygga gedigna tees av trä i framtiden. Konstgräsmattor att klä tees med har vi fått från Sollentuna FK.

Sollentunas Discgolfbana kommer ligga vid Väsjöbacken

Väsjöbacken, även kallad Sollenkollen, är en skidbacke vilket gör att det kommer bjudas på en del hål med häftiga höjdskillnader.

Jag har ägnat mig mycket åt backhoppning i Väsjöbacken och tyckte det området vore en bra plats att anlägga en bana på. Därför föreslog jag det till kommun. När vi var ute med naturvårdschefen så tyckte även han att det var en bra plats att anlägga banan på.

Pietro berättar att det är ett hål som kommer bli extra spektakulärt med mycket träd och stor höjdskillnad. Den har dubbla tees, 153 och 111 meter. Internt har det pratats om att sätta in fler dubbla tees i framtiden. Samtidigt vill de göra så lite påverkan på naturen och därför tar dem det långsamt och utvecklar banan succesivt.

Min granne Kevin Klangebo som är delaktig i projektet är tävlingskastare. Han har varit med och skapat banan för att göra den attraktiv för både nybörjare och mer erfarna kastare. Bland annat har vi fått in ett ”ö-hål” och två mando för att göra banan mer utmanande.

Finns det en förening kopplad till discgolfbanan i Sollentuna?

I dagsläget finns ingen discgolfförening, men redan nu planeras det att starta en.

Vi är en samlad grupp via Facebook med ett gemensamt intresse och där flera är väldigt engagerade. När vi var ute och röjde på banan en dag så dök samtalet upp på att starta en förening vilket två killar med mig driver. Planen är att döpa föreningen till Sollentuna Discgolf Klubb, SDGK.

Hur kom du i kontakt med discgolf?

För ungefär 15-20 år sedan så var vi ute och kastade på Järva ibland. Sen tappade jag det några år. Men nu under de senaste åren när discgolf verkligen blivit en fluga så har jag varit ute igen och tycker det är jätteroligt. En perfekt aktivitet där alla kan vara med.

Vad skulle du ge för tips till andra som vill ha en allmän bana i sin hemort/kommun?

Kontakta kommun med ett färdigt koncept som inte innebär någon stor handling för kommun. Fråga om det finns en plats och om kommunen bidra med att fälla träd? Resten får ni kastare arbeta för att upprätta banan.

Länkar till för Sollentuna Discgolfbana

Discgolf i Sollentuna Facebook-grupp

Sollentuna Discgolfbana på Udisc

Av Freddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.