fbpx
lör. jul 20th, 2024

Hur mycket har utövningen av sporten ökat i Sverige? Alla vi som varit ute på banorna i några år har nog upplevt att banorna är mer välbesökta än tidigare år. Discgolfa har sammanställt statistik från Udisc, Tjing, PDGA och Svenska Discgolfförbundet för att ge svar på discgolfens utveckling i Sverige.

Förord

Denna rapport bevisar en stark tillväxt för discgolf med data från en rad olika källor. Den uppvisar en stor ökning av antal utövare, både från sporadiska och dedikerade discgolfare.

Discgolfens tillväxt i Sverige 2021 och de senaste åren

Spelade rundor

Vi ser en stark ökning av antalet registrerade discgolfrundor i Udisc per år.

2021 ökade antalet spelade rundor i Udisc med 33% vilket är exakt 269565st fler rundor än under 2020. Det är även det första året med över en miljon registrerade rundor. Året innan hade en enormt starkare ökning på 282% och 600077 fler rundor än 2019.

*Här finns det ett mörkertal för den totala mängd discgolf som utövats i Sverige då en oklar mängd utövare använder andra applikationer eller inte alls antecknar sitt resultat.

Utveckling av antal discgolfare

Detta är data för antalet unika registrerade spelare i Udisc i Sverige. En stadig ökning från 2019 i antalet utövare som använt sig av appen. Över 150,000 unika användare i Sverige under 2021.

*Här finns det ett mörkertal för den totala mängd discgolf som utövats i Sverige då en oklar mängd utövare använder andra applikationer eller inte alls antecknar sitt resultat.

Antalet rundor per spelare

Snittet rundor per användare har varit relativt jämnt fördelat enligt de senaste årens data från Udisc. (Rundor/Spelare)

Tävlingar

Antalet registrerade och spelade discgolftävlingar i Tjing ökar år för år.

*Detta är global data från Tjing. 99% av datan sker i Sverige enligt Tjing själva.

Utveckling klubbar och medlemmar

Antalet registrerade klubbar och medlemmar har växt kraftigt de senaste åren. Från 2018 till 2021 har antal klubbar ökat med 43% och antalet medlemmar i dessa har ökat med 203%.

PDGA-medlemmar

Antalet svenska PDGA medlemmar har även ökat stadigt de senaste åren. På två år har antalet svenska spelare med medlemskap hos PDGA mer än fördubblats. Total ökning 2019 till 2021 är 144%.

ÅrMedlemmarTävlingar
20191579176
20202157154
20213865254

Banor

När utövarna ökar är det tur att det även finns siffror på att det byggts nya discgolfbanor i Sverige. Det adderades 165 banor i Sverige i Udisc under 2021. Året innan det fick Sverige ungefär 130 nya banor.

Analys

Pandemiåren har gett discgolfen ett rejält lyft. 2020 är det år med starkast utveckling då sporten fick ett starkt uppsving med ökat intresse för sporten. Det finns en risk för att sporten tappar utövare i och med att folk arbetar hemma i mindre utsträckning efter pandemin. Dock ser vi redan starka siffror (registrerade i Udisc) under den lågintensiva perioden 1 januari – 10 mars, 71871 spelade rundor av 19386 unika spelare.

Det har skapats bättre förutsättningar att utöva sporten då det skapas nya klubbar och byggs nya discgolfbanor fler och fler kommuner runt om i landet. Detta är ett starkt tecken på att den fortsatta utvecklingen av discgolf lär se positiv ut de kommande åren.

Det som är slående är hur liten del av utövarna som är tävlingsinriktade. Jämför man PDGA:s medlemsantal och klubbmedlemmar (SDGF) med Udiscs användardata visar siffrorna för 2021 att endast 2,5% av spelarna i Sverige har medlemskap hos PDGA och att endast 5,1% av spelarna är medlemmar i en klubb registrerad hos SDGF.

Datakällor

Udisc – Världens mest använda mobilapplikation för att anteckna sitt discgolfresultat. Data skickad från Udiscs dataanalysavdelning.

*Här finns det ett mörkertal för den totala mängd discgolf som utövats i Sverige då en oklar mängd utövare använder andra applikationer eller inte alls antecknar sitt resultat.

Tjing – Mobilapplikation för discgolftävlingar. Ca: 99% av de registrerade tävlingarna är registrerade i Sverige, övriga 1% globat. Data skickad från Tjing.

Svenska discgolfförbundet – Sveriges nationella förbund för sporten. Data skickad från förbundet.

PDGA – Professional Disc Golf Association. Internationell förening för sporten. Data hämtad från PDGA:s tillväxtrapporter.

Global utveckling av Discgolf

Här kan du läsa hur utvecklingen sporten utvecklats globalt. Läs gärna Udisc och PDGA:s årliga tillväxtrapport. Där kan du läsa mer om sportens globala utveckling. I Udiscs rapport kan du ta del av data (i kartvy) över antalet spelade rundor per enskild bana.

Klicka här för att läsa Udisc Growth Report

Klicka här för att läsa PDGA Growth Report

Hur mycket har sporten discgolf ökat under 2021? Vi har sammanställt en rapport med data från flera olika källor för att ge svar på den frågan.

Skriv gärna en kommentar vad du tror om discgolfens framtid i Sverige eller lämna lite feedback om rapporten.

Av Freddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.