#KorgkampenKolbäck – Ett starkt initiativ för nya korgar

Kolbäcks Hyzer Discgolf Klubb har länge velat utveckla sin discgolfbana som ligger två mil utanför Västerås. Detta genom nya korgar. Banan befäste en åttondeplats i Aftonbladets ranking av Sverige bästa gratisbanor. En ranking de gärna vill klättra i. 

Under föregående år hade banan, likt många andra banor, ett mycket högt tryck av besökare. Klubben kände att det nu var dags att utveckla banan och det genom nya proffskorgar istället för sina hemmabyggda discgolfkorgar som slitits med åren. För att investera detta genomförde de projektet #korgkampenKolbäck där de uppmuntrade lokala företag att sponsra föreningen. Daniel Österbacka, ordförande i klubben, har intervjuats för att berätta mer om projektet.

Intervju med Daniel Österbacka, ordförande i Kolbäcks Hyzer Discgolf Klubb och delaktig i projektet #KorgkampenKolbäck

Vad var bakgrunden kring projektet?

Klubben har under senaste åren känt att det som saknas för att göra vår fina bana ännu bättre och mer attraktiv är genom att utrusta den med proffstillverkade korgar. Vi har även lagt märke till sportens utveckling i popularitet. Förra året exploderade besöken. Vår bana, liksom andra banor, upplevde trycket och vi kände att det var läge att agera. Ämnet togs upp på det senaste årsmötet där vi beslutade att 20 stycken nya korgar behövde införskaffas under 2021.

Hur genomförde ni projektet och hur löstes investeringen?

En grupp sammansattes för att föra “Korgkampen”, som även blev namnet på projektet. Gruppen bestod av medlemmar som ville delta och få detta i mål. Gruppens syfte var att ha en grupp för diskussion för hur vi ska gå tillväga genom hela resan. Alltifrån att lösa det ekonomiska till att montera upp korgarna när de är på plats. Medlemmarna i klubben fick anmäla sitt intresse för att ingå i gruppen och vi blev tillslut 5 st som blev korgkampen gruppen.

Första mötet för Korgkampengruppen ägde rum strax efter nyår där projektet diskuterades. Idéer bollades och utvärderades. Alltifrån hur vi jagar sponsorer och vad vi kunde erbjuda dessa till hur vi ska förmedla/sprida processen med Korgkampen på ett bra sätt. En lista med möjliga sponsorer i vår närhet sammanställdes. En PR firma, som jobbar med reklam och exponering, hjälpte oss att utforma de sponsoravtal som vi gått ut med till olika företag.

När vi hade ett sponsoravtal utformat så tog vi kontakt med potentiella sponsorer. Avtalet vi erbjöd var exponering via hemsida, Facebook och skyltar på banan i 3 år. Detta i utbyte mot att de finansierade korgen på ett hål.  Vi fick superbra respons från de lokala företagen och samtidigt så startade vi även en Swish-insamling som vi spred via sociala medier. Detta gav oss ca 17000 kr på en vecka. Vi lyckades även få in ett bidrag från kommunen på 25000 kr.

Insamlingen för korgarna tog endast 6 veckor. Projektet föll så bra att vi även fick in pengar av våra sponsorer som möjliggjorde inköp av 18 nya tee-signs. Det gick fortare än vi någonsin kunnat drömma om och det känns helt fantastiskt hur företagen ställer upp för de lokala föreningarna!

När kommer korgar och tee-signs vara monterade på banan?

Förra veckan fick vi alla korgar och tee-signs levererade. I helgen (27-28 mars) planerar vi att montera de 9 första korgarna. Sedan de sista 9 under kommande helger. Går allt som planerat så har vi nog banan klar i slutet av april.

Planeras några tävlingar under 2021? 

Vår klubb har inga tävlingar planerade i dagsläget. Korgkampen har tagit upp all vår tid samt att vi måste ta Covid-19-situationen i beaktning. Detta känns just nu lite oklart om vad som faktiskt gäller när man ska arrangera tävlingar. För tillfället finns en tävling inbokad på banan under 2021 vilket är Pretty Fly 100% med Thor Wallgren. Den är planerad att arrangeras i augusti. Tävlingen är full sedan länge med restriktioner gällande pandemin. Förhoppningsvis kommer vi få möjlighet att arrangera fler tävlingar lite längre fram.

Besök Kolbäck Hyzers hemsida

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.