Vilka är tjejerna bakom mikrofonerna?
Ida, med 16-17 års erfarenhet av discgolf och en förkärlek för detaljer och statistik, fann sin passion under tiden hon bodde i Atlanta, Georgia. Hon är forskare med bakgrund inom medicinsk forskning och har sina rötter i Småland.
Joline började spela discgolf 2019 på banan Åsbo i Falun. Hon fastnade snabbt för sporten och har spelat med ökad passion sedan dess. Efter att ha flyttat från Dalarna till Skåne, fann hon glädjen i att spela med andra damer vilket tog intresset för sporten till en ny nivå.
Om Joline och Ida
Födda: Joline: 1991 och Ida: 1987.
Hemmabana: Bulltofta, Malmö
Meriter: Trea i Lag-SM 2022. Ida fyller i att hennes “enda skryt” är att hon spelat bättre än Ellen Widboom, som vann Idlewild en gång, under en runda när hon bodde i USA.
Utanför discgolfen: Ida arbetar som forskare inom immunologi och Joline arbetar som gruppchef för tågvärdar på SJ.
Hur kom det sig att de startade podden Talk birdie 2 me?
Ida och Joline är själva passionerade discgolfare som insåg att det saknades kvinnliga perspektiv inom sporten efter att en tidigare poddare hade slutat. De ville se mer fokus på damernas scen och erbjuda tjejer möjligheten att relatera till ämnen som diskuterades.
– Eftersom vi ändå konstant pratade om discgolf tänkte vi att vi lika gärna kunde spela in det och dela med oss av våra tankar till andra.
Vad kan lyssnarna förvänta sig i framtida avsnitt av podden?
Hittills har de fokuserat på att följa discgolftouren och diskutera olika tävlingar. De har även haft ett par gäster i sina avsnitt i form av Jenny Larsson och Amanda Lennartsson.
– Under off season planerar vi specialavsnitt som kommer att släppas i december. Framöver kommer vi även fokusera mer på de europeiska tävlingarna, i och med att fler lär åka över till Europa och tävla kommande säsong, och fortsätta erbjuda intressanta perspektiv på sporten.
Hur tror de att fler kvinnor kan bli intresserade av discgolf?
Ida och Joline betonar vikten av att tjejer som redan spelar discgolf uppmuntrar och stödjer andra tjejer att komma ut och spela. Genom att skapa en välkomnande gemenskap kan fler kvinnor inspireras att ge sig in i sporten.
– Jag spelade själv länge som enda kvinna och tyckte att det var oerhört kul när man träffade andra tjejer att spela ihop med, berättar Ida. De tjejer som spelar får gärna pusha och uppmuntra andra tjejer att komma ut på banan. Vissa tjejer som sa att de aldrig skulle tävla spelar varenda tävling nu.
De båda tror också på att skapa fler amatörplatser och ökade prispengar för att göra sporten mer tillgänglig och synlig i media och på plattformar som YouTube.
– Man måste ha tålamod och inte tro att det sker en stor utveckling på några månader eller ett år, säger Joline. Vi behöver bygga från grunden och vara tålmodiga. Klubbarna har ett stort ansvar för att bygga en grund. Sen är det inte alltid hög tillströmning, men man måste vara långsiktig och hålla det uppe. I början när vi startade damträningar var vi ibland bara fyra, fem stycken. Idag kan vi vara upp mot 25 tjejer. Vi arbetar till exempel mycket med att skapa roliga events i vår klubb Spinndisc. Snart är det dags för en julrunda. När vi hade en clinic i Smedjebacken så kom jättemånga damer trots att det var kallt och regnade. Det var jättekul! Majoriteten av dem hade bara gått med sina snubbar innan.
Tre snabba med Ida & Joline
Om ni fick välja vilken som helst dubbelpartner i världen, vem skulle ni välja? Ida: Ohn Scoggins. Joline: ville också välja Ohn men väljer därför Kristin Tattar istället. Ida kommenterar att det skulle vara ett bra val för att vinna, men att hon föredrar att ha roligt under rundan.
Vilken är er drömbana? Joline väljer Øverås Diskgolfpark som spelas under PCS Open (tidigare Sula Open). Svårt! Men jag väljer Harmony Bends i Missouri, säger Ida och berättar därefter att hon besökt flera av de bäst rankade banorna i USA.
Vilket är ert bästa discgolfminne? Ida: Lag-SM 2022 när vi tog brons. Vi spelade som ett sammanhållet lag och stöttade varandra i en individuell sport. Joline: Mitt bästa minne är från första året av Lag-SM för damer 2021, när så många damer var ute på banan samtidigt. Det var en speciell känsla.