fbpx
mån. maj 27th, 2024

Artisten, poddaren och discgolfaren Mandy Rich har startat en Facebook-grupp som heter Gayplay | Discgolf. Denna grupp är för discgolfintresserade HBTQ-personer. Detta initativ hyllas av Discgolfa och många andra kastare i communityn. Discgolfa har fått växla några ord med Mandy om hennes initativ och discgolfintresse.

Vad fick dig att ta initiativet?

Det kändes bara helt naturligt eftersom det dagligen är en kamp att leva utanför normen. Jag blir ständigt felkönad ute på banorna, även om communityn i sig är väldigt inbjudande. Så att skapa en trygg grupp för likasinnade där sporten får ta fokus utan risken för att bli bedömd eller ifrågasatt.

Vilka effekter hoppas du denna grupp ska kunna inbringa?

Jag hoppas på att vi kan skapa en plattform som växer sig större där vi kan utbyta tankar, tips och även möjligheten att få spela ihop och vem vet om det även går att anordna HBTQ+ tävlingar för gruppens medlemmar.

Det blev en rätt stor debatt om det i Facebook-gruppen Ska vi snacka Discgolf med nära 100 kommentarer. Många hyllade initiativet medan andra ifrågasatte det. Hur ser du på den uppståndelsen?

Det är tyvärr inte ovanligt bland patriarkala strukturer. Så fort en tillhör en minoritet eller står utanför samhällsnormen blir det alltid debatt. Vi måste alltid förklara eller försvara oss när det egentligen handlar om okunskap och att gemene man inte ser utanför sig själva. Gruppen är inte till för att ersätta den ena eller andra utan återigen att skapa en trygg plattform för oss som inte känner sig fullt accepterade och med tanke på uppståndelsen så visar det bara på varför det behövs.  

Upplever du hög heteronormativitet inom sporten?

Ja tyvärr, det är lättare för folk att anta mitt kön än att faktiskt fråga efter mitt pronomen. Jag tror att många inte vågar eller orkar lyfta frågan för att skapa en mer inkluderande gemenskap inom sporten. Sen om en identifierar som transperson blir det ännu svårare och ställs tydliga direktiv och krav ifall en vill börja tävla i den klass en identifierar sig med.

Berätta lite om dig själv och din discgolferfarenhet?

Jag är en väldigt kreativ tjej som arbetar som artist inom den svenska hiphop-scenen. Vid sidan av musiken driver jag även en podd som heter Fredagsdrinken samt har en Youtube-kanal där jag förverkligar mina drömmar högt och lågt. Jag började spela discgolf 2021 i rådande pandemi eftersom jag länge varit på jakt efter en ny hobby. Sen att jag även spelat golf ett par år så det kändes enkelt med poängräkningen.

Tre snabba med Mandy Rich

Favoritbana? Tyresö Discgolfbana
Vilken disc i bagen har fått mest flygmeter totalt? Neutron Catalyst
Bästa discgolfminne? Bästa eller sämsta, går att diskutera. Men var när jag skulle spela min absolut första runda och jag gjorde det på Rudans Frisbeesportcenter vilket var en mardröm. Det var så långa hål och så mycket OB så jag landade på +38 den dagen och kände att discgolf kanske inte var min grej. Men sen dess har ingen annan bana som jag spelat på känts omöjlig och väntar med spänning på min första ACE!

Tack Mandy för intervjun och ett gott initativ! 🌈

Vill du gå med i Gayplay | Discgolf? Klicka här

Av Freddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.