fbpx
fre. jun 14th, 2024

Discgolfa har intervjuat Andreas Carlsson, känd inom discgolf-Sverige för sitt Instagramkonto @Udiscbanor där han samlar banor. Han har för avsikt att testa så många discgolfbanor som möjligt och betygsätta de enligt hans synsätt på hur en bra bana är utformad. Vid intervjuns skede har han snart avverkat 700 banor.

Vem är Andreas “hopparcarlsson” Carlsson?

27-åriga Andreas främsta sysselsättning är friidrottare, mer specifikt längdhoppare. Utanför friidrotten arbetar han som föreningsansvarig på Friidrottsförbundet på 75%. När han inte arbetar, tränar eller tävlar så tar han sig gärna till en obesökt discgolfbana för att kasta lite. Gärna med sin flickvän, vilket även var det han gjorde under denna intervju.

Hur startade projektet med Instagramkontot @Udiscbanor?

Det hela började midsommar 2012. Jag och några friidrottskompisar skulle fira midsommar ihop och ville hitta på något. Min pappas kompis spelade discgolf så vi bestämde oss för att testa. Jag kom sist den gången. Vi bestämde oss för att köra nästa år igen och då för att inte förlora ännu ett år bestämde jag mig för att öva lite. Då började jag kasta med kusinen i Borås och fastnade för det. Eftersom jag reser runt mycket och tävlar friidrott så hade jag bra möjlighet att testa lite banor. I början hade jag inte tanken att börja samla banor utan ville bara kasta på nya platser. När appen Udisc lanserades började jag registrera banorna jag besökte. Efter det började jag samla och kartlägga banor.

Hur fungerar kartläggningen?

Jag frågar runt i communityn om banor som inte finns registrerade, besöker de och registrerar de i Udisc. Det är en del som hör av sig om banor som ligger i närheten där de bor utan att veta om det tidigare. Det är bra för då kan de banorna få nytt liv och få sporten att växa. Jag ser det lite som första hjälpen för discgolf. Sedan hör jag även runt mycket i communityn om det finns några nya banor på gång att etableras.

Att tävla i discgolf finns inte tiden för

”Hopparcarlsson” berättar att för cirka fyra år sedan började folk fråga om han inte skulle börja tävla i discgolf. En möjlighet han inte har då tid för träning inte finns då den spenderas på längdhoppsträning.

Kan man inte bli bäst på discgolf så kan man bli bäst på att samla banor. Det var så det började, sedan har det urartat.

Hur ofta hinner du discgolfa?

Det har blivit mycket de senaste åren. Eftersom jag aldrig haft ett heltidsjobb, tack vare friidrotten, så har jag den möjligheten. Att min flickvän spelar aktivt gör att vi får möjlighet att ta oss ut på banorna ännu mer. Sen spelar jag inte så många rundor på enskilda banor, förutom de som ligger närmast där vi bor. Det är oftast bara en runda per bana. Jag planerar aldrig att åka och testa en bana igen utan min prio ligger i nya banor.

Hur många banor har du spelat hittills?

682 banor och då är alla banor som finns registrerade i Udics räknade.

Vilka länder har du spelat i?

Förutom Sverige är det, Norge, Island, Danmark och Mijas i Spanien. Även en objektbana i Sydafrika när jag var där nere och tränade. Snart har jag även Tjeckien inräknat.

Vad tittar du på när du bedömer banor?

Allt! En skolbana som har 6 hål eller en korthålsbana på 9 hål kan få lika bra betyg som Järva (tidigare världens bästa bana). Det handlar om banans syfte. Viktigast för ett bra betyg är bra teepads, bra korgar, variation och tydlighet. Jag upplever även att många fokuserar väldigt mycket på fairways och glömmer ruffen. Ruffen är lika viktig då det inte är så uppmuntrande att leta disc i evigheter när man kastar lite snett. Säkerhet är också viktigt så att ingen på eller i närheten av banan riskerar att skadas.

Det får gärna finnas så kallade ”signumhål”. Ale var ju väldigt bra med ett tydligt tema, Wood-tema med allt i trä och många spektakulära hål.

Andreas berättar att han tycker att det även är viktigt med faciliteter runt om banan. Som bänkar, toaletter och soptunnor mm. Samt vikten av att man ska minnas banan och hålen efteråt.

Vilken är din favoritbana hittills?

Ale vit! Den var outstanding. Men av de som finns idag så tycker jag att Järva fortfarande håller väldigt hög standard. Skellefteå och Krokhol har jag inte testat ännu även om de ska vara väldigt populära. Så de har jag på min bucketlist.

Tre snabba med Andreas “Hopparcarlsson” Carlsson

Andreas samlar banor med sitt Instagram-konto @udiscbanor. Här kan du läsa intervju med Andreas Hopparcarlsson Carlsson. På bilden sitter han på en discgolfkorg med discen i handen.

Favoritbana? Ale vit innan den avvecklades. Nu Järva.
Vilken disc i bagen har fått mest flygmeter totalt? Destroyer kör jag mycket.
Bästa discgolfminne? En tävling i Slottsskogen när slog många bra spelare. Bl.a. Linus Carlsson, Josef Berg, Pelle Carlsson, Arvid Sollenby m.fl. Jag lyckades parkera många hål, vilket är bra då jag är dålig på att putta. Sen är mina “tourer” när jag är iväg med min vän Mathias Melo och samlar banor ofta väldigt fina. Och när jag var över till Danmark med Pelle och Linus Carlsson.

Framöver kommer ni kunna ta del av fler banrecensioner av Andreas här på Discgolfa.se. Följ hans Instagramkonto för mer discgolfgodis!

Av Freddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.