fbpx
fre. apr 19th, 2024

Nyligen skrev jag om hur Stockholm Disc Golf Open blev till, hur den svenska discgolfens första stora hjälte Johny Gustafson arrangerande premiärtävlingen på Kärsön och hur det gick till när Tommy ”Tummen” Wiklund blev historisk. Det får man väl säga att han blev genom sin vinst 1979. Han måste i alla fall varit den första svensken som tjänade pengar på discgolf – 1 500 kronor gav segern.

Nu tar vi nästa steg i historien om SDGO. Genom en enkel liten sjupunktslista. Hade du koll på detta?

En gammal artikel i Vecko Revyn där det snackas disc
Spana in vandringspokalen uppe till höger …

1. Discgolf på modet i Veckorevyn

1980. Det stora året i SDGO:s tidiga historia. Frisbeeflugan levde fortfarande och Johny Gustafson flyttade tävlingen till Tantolunden på Södermalm, Stockholm. En tillfällig bana (där det finns en permanent idag) och ett paradis för discgolfare, enligt Jonas Löfs historiebeskrivning av SDGO, som vi lyckligtvis fått ta del av. Johny slog på stort och lockade 110 deltagare. Kedjekorgar hade man också, sponsrade av legendariska serietidningen Mad bland andra. 

Svenska Dagbladet var på plats och berättade att ”Peter ’puttar’ hem storkovan” och syftade på openvinnaren Peter Jansson, men mediebevakningen stannade inte där. I Veckorevyn kunde man ta del av en helsida med härliga bilder på Peter Jansson och främste utmanaren Bertil Zinders, damsegraren Agneta Fuglesang och diverse härliga vimmelbilder på förbundets starka män: Johny Gustafson och Mikael Hjärtsjö. Ett vimmelreportage, som om SDGO var en premiär på en storfilm eller liknande. ”När discarna visslade runt öronen”, löd rubriken. Att de använde ordet disc 1980 är kanske mest häpnadsväckande. Troligen Johny Gustafsons förtjänst.

2. Frisbeeflugans död höll på att knäcka SDGO

1984 hade tävlingen endast 26 deltagare, men större var krisen två år tidigare då det inte blev nåt “riktigt” SDGO alls. I stället räknades resultaten från Novembergolfen på Kärsön. Gladast för det var kanske Tommy “Tummen” Viklund, som ni träffade i förra artikeln om tävlingens historia. “Tummen” vann före Peter Jansson och Jonas Löf, som vi ska komma till nu.

3. Jonas Löf – SDGO:s mesta arrangör

När frisbeesporten och discgolfen med den hade det som tuffast under 1980-talet var Jonas Löf en av dom som främst höll liv i sporten. Det var också bland annat därför han härom året blev invald i discgolfens hall of fame. Tillsammans med brorsan Mats, Pontus Howding med flera kom Jonas in som arrangör 1983. Några år senare satsade Jonas i stället på en annan tävling, Kvarngolfen i Jakobsberg. Men när SDGO kom till Järva 1996 var det med Jonas som TD. Stockholm Disc Golf Open hölls på Järva hela 18 år i rad.

Det ska förstås också tilläggas att det är mycket Jonas förtjänst att jag kan rabbla upp så här mycket fakta om tävlingen.

4. 20 år sen första inspelningen

Idag är vi vana vid att större tävlingar livesänds på Youtube, men så har det förstås inte alltid varit. Dock var amerikanska Disc TV på plats på SDGO redan 2002. Resultatet kan lyckligtvis ses även idag på Youtube.

Sök efter fler delar av sändningen på Youtube. Väl värt!

Det var också det här året som SDGO fick riktigt tung internationell status. Världsmästaren Juliana Korver från USA vann damklassen och för första gången vann en amerikan openklassen, Shawn Sinclair.

5. Kändisskrällen 1986

Jonas Åkerlund, idag känd film- och videoregissör, var med 1986, men på kändisfronten var det faktiskt min medförfattare till boken “18 hål i mitt hjärta” som utmärkte sig detta år. ”En liten skräll ställde Patrik Arve till med när han smygande drog till med fyra under par på andra rundan”, skrev Frisbeelagan. Patrik hade då inte slagit igenom med sitt band Teddybears, men var en lika hängiven discgolffantast som han är idag. 1986 års tävling hölls i Tantolunden och vanns av Torbjörn Svensson. Och vad gäller kändisar så måste väl frisbeefantasten och rymdresenären (i den ordningen förstås) Christer Fuglesang räknas som den främsta bland SDGO-deltagarna. Vi är rätt säkra på att han var med nåt år i alla fall …

6. SDGO har varit SM – gissa vem som vann?

Enligt Frisbeelagan fungerade 2000 års ”Stockholm Disco Golf Open” även som SM. Jo, Lagan skrev verkligen “disco golf”, men Lagan är förlåten. Och svensk mästare blev … Finlands Timo Pursio. Nej, så var förstås inte fallet. Pursio vann sin första av totalt två SDGO-titlar, men det var tvåan som blev svensk mästare: Anders Swärd. Fredrik Källström blev silvermedaljör efter sudden death mot Jesper Lundmark. De fick dock stryk av ytterligare en finländare i SDGO, av en viss Jussi Meresmaa.

Finländarna hade inte riktigt kommit ikapp Sverige på damsidan där det blev trippelt blågult på tronen med Niloofar Mosavar Rahmani allra högst upp.

Niloofar under Stockholm Disc Golf Open 1998. Puttar mot korgen
“Nilo” på SDGO 1998. Hon blev trea då, men sen vann hon tre raka SDGO.

7. Vi avslutar med en … efterlysning

Vi tar oss tillbaka till Veckorevyn och bilden på 1980 års vinnare Peter Jansson och den gigantiska vandringspokalen, som Johny Gustafson tog fram till tävlingen. Johny hade uppenbart förstått att man inte kan göra saker halvhjärtat om man ska få uppmärksamhet och pokalen, som möjligen kan jämföras med NHL:s, var väl ett led i det. Var den är idag är dock oklart.

– Nej, vi vet inte var den är, säger Jonas Löf.

Så det är väl på plats med en efterlysning. Är det nån som vet vad som hände med idrotts-Sveriges kanske mest groteska buckla? Den borde verkligen höra hemma på ett museum. Vi ska förstås snoka vidare i fallet.


Det här var den andra av tre artiklar om Stockholm Disc Golf Open. Den sista publiceras efter 2022 års tävling på Järva den 19-21 augusti. Det finns fortfarande platser kvar för den som vill delta i tävlingen. Anmäler dig gör du här!

Bild på Niloofar Mosavar Rahmani och mycket annat tackar vi Jonas Löf för!

Nyfiken på mer discgolfhistoria? Du hittar boken 18 hål i mitt hjärta och andra discgolfrelaterade prylar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.