fbpx
ons. okt 30th, 2024

Den lilla bok som jag och Patrik Arve har skrivit är tillägnad en viss Johny. Jo, han stavade sitt namn exakt så och han nöjde sig dessutom med ett s i sitt efternamn: Gustafson. Okej, två s då. Varför jag drar upp honom i en artikel – den första av tre – som ska handla om Stockholm Disc Golf Open? Jo, tävlingen är Johnys skapelse och jag hoppas att han ler där i sin himmel åt att den, som är en av världens äldsta, lever än idag och åt den utveckling tävlingen faktiskt har haft.

Vi tar det lite från början, men högst förenklat. Du får läsa boken om du vill ha hela storyn om hur frisbeesporten och därmed discgolfen kom till Sverige 🙂 Johny Gustafson bildade tillsammans med Mikael Hjärtsjö Svenska Frisbeeförbundet. Det här var innan det ens fanns klubbar i Sverige. Johny var affärsmannen som hade tydligt kommersiella skäl att driva sporten framåt. Hans företag hade den svenska agenturen på den senaste flugan – Wham-O’s frisbee. På leksaksföretaget Wham-O jobbade en gång en viss “Steady” Ed Headrick och vad han hittade på i USA hade stor påverkan på Johny Gustafson.

Johny Gustafson på kontoret på Alviksvägen 110. Där huserade under några år även Svenska Frisbeeförbundet.

Svenska discgolfens urfader

Samtidigt som frisbeesporten – med fristil, MTA och allt vad det hette – tog form i Sverige utvecklade Steady Ed kedjehålskorgen och efter han grundat PDGA 1976 var det rätt klart att just han skulle få epitetet discgolfens urfader. Johny Gustafson, som själv hade fristil som bästa delgren, borde egentligen kunnat luta sig tillbaka som den största svenska kommersiella kraften under frisbeeflugan-eran, men han måste ha sett nåt i golfen som få andra på den här sidan Atlanten såg.

1978 var det Johny som på nåt sätt lyckades få nyttjanderätt av den kungliga marken på Kärsön mellan Bromma och Ekerö. Banan – Europas äldsta som du vet – designade han tillsammans med bland andra helsingborgaren Mikael Hjärtsjö. Det mesta av grovjobbet med att placera ut de idag närmast mytomspunna bunkerhålen, det gjorde Herr Gustafson från Tyresö.

Med en (1!) bana på plats i Sverige kan vi närma oss SDGO. Men en stortävling krävde tydligen en storstilad arrangör. Den 20 mars 1979 bildade Johny Gustafson EDGA, European Disc Golf Association. Till synes var det en motsvarighet till Steady Ed’s PDGA. Man kan också säga att det var det första försöket att bryta ut golfarna från resten av frisbeegänget, eller åtminstone ge golfen en högre status. Det här var vääääldigt långt innan discgolfen blev ett specialförbund under Svenska Frisbeeförbundet, ska sägas. Att Johny ens valde att använda begreppet “disc golf” visar vilka visioner han hade för vår älskade sport.

Loggan som används än idag av Stockholm Disc Golf Open är ursprungligen loggan för EDGA.

EDGA bjöd in till SDGO

I Frisbeelagans första nummer 1979 fanns en halvsidesannons. “European Disc Golf Association bjuder in till Stockholm Disc Golf Open”. Anmälningsavgiften var 15 spänn och det skulle tävlas i tre klasser: “juniorer, tjejer och open”. Vad vi vet idag så var det bara Open-klassen som blev av dock. Platsen var förstås Kärsön och arrangören hette lite oväntat “Svenska Disc Golf Förbundet”, som vid det här laget var en högst inofficiell – och särskriven – skapelse av Johny Gustafson. Likt en av dagens mest intressanta discgolfentreprenörer, Michael Bui, tryckte Johny på att det fanns ordentligt med prispengar att hämta. Han hade dessutom tagit fram en vandringspokal fetare än dom som Björn Borg lyfte var och varannan helg vid den här tiden.

– Den minns inte jag, men jag har en liten rackare till pokal här. Jag polerade upp den härom dagen.

Vi lämnar nu över till pokalinnehavaren och den andra huvudpersonen i den här berättelsen. Tommy “Tummen” Viklund var den första vinnaren av Stockholm Disc Golf Open, som alltså avgjordes på Kärsön. Innan du, som varit med ett tag, kastar dig på tangentbordet och hävdar att Tommy minsann stavar sitt efternamn med ett W så vill jag ge dig rätt. Men eftersom alla, inklusive Frisbeelagan, har haft så svårt för det där så har Tommy gått över till att stava sitt efternamn med enkel-v. Så var det utrett.

Tumkastet gav smeknamnet

Tommy började med frisbee 1978. Han hade sett de amerikanska bröderna Velasquez showa i Kungsträdgården och blivit biten. Han blev EDGA:s 23:e medlem innan han som 17-åring vann den allra första upplagan av SDGO med fem kast (efter 54 spelade hål). Då tävlade han för Sundbybergs KFUM-KFUK:s Frisbeeklubb.

– Jag hade ju knappt kastat nåt och så vann man en tävling. Jag minns att jag gjorde hole in one på 13:e hålet med ett tumkast. Och jag var nog en av få som hade en caddie, Torbjörn Svensson, berättar Tommy, som dock inte är helt säker på att det var just under SDGO 1979, som nämnde Svensson gick caddie.

Men vi kan stanna lite där ändå. Torbjörn Svensson som caddie? Det är lite anmärkningsvärt. Skogshyddan-spelaren tillhörde några år senare yttersta eliten av svenska discgolfare. När VM (ej PDGA) avgjordes i Helsingborg 1985 var “Tobbe” bäste svensk i finalen. Han blev också tvåfaldig vinnare av SDGO, 1983 och 1986.

Än mer intressant är förstås det där tumkastet Tommy tar upp, det som gav honom sitt smeknamn. 

– Jag fick namnet för att jag började kasta tumkast. Det föll sig naturligt, men egentligen var det nog bara jag som gjorde det. Det krävdes att man hade en 165-grammare. Då kunde man med ett behagligt kast komma ganska långt och med precision.

Tommy “Tummen” Viklund efter segern i SM 1981. Jonas Löf på andraplatsen ser inte heller missnöjd ut. Faksimil från Frisbeelagan nummer 3/1981.

Ohotad seger efter “sk Albatross”

“Tummen” var alltså lite av en pionjär och enligt Frisbeelagans rapporter var hans historiska seger tämligen ohotad: “Inget tycktes påverka Tommy, med en otrolig precision gick han runt första rundan på 48 kast. Slog banrekord med 43 kast, sk Albatross 3 under par, i semifinalen”, rapporterade frisbeefolkets husorgan. Tuffare var det om andraplatsen där Tommys ärkerival och de kommande årens dominant, Peter Jansson (idag Peter Ekergårdh) fick ge sig mot Bertil Zinders.

Resultat Stockholm Disc Golf Open 1979 (Kärsön)

  1. Tommy Viklund, 135 kast (54 hål)
  2. Bertil Zinders, 140 kast
  3. Peter Jansson, 140 kast
  4. Nanne Hanberg, 143 kast
  5. Putte Peterson, 98 kast (36 hål)
  6. Jonas Bengtsson, 99 kast
  7. Tim Herbert, 100 kast
  8. Christophe Schött, 101 kast

Samtalet med Tommy närmar sig sitt slut. Han har hunnit berätta om större bedrifter än segern i den första upplagan av SDGO. 1981 blev han svensk mästare i frisbee (overall) utan att alls behärska delgrenen fristil. Han kom på 16:e plats på VM:et som följde, trots att svenskarna fick kasta in sig på nya discar när de kom över till USA. 1983 vann han VM i guts i Göteborg. Året innan ryckte han in i lumpen och det drabbade satsningen på de individuella grenarna. Ultimate och guts tog över.

Vad hände sen?

Idag kastas det inte lika stor utsträckning. Korgen i trädgården blir gärna en del av en femkamp, men problem med höften sätter stopp för den där rundan på Kärsön som Tommy så gärna vill gå igen. Förhoppningsvis ska en planerad operation lösa den saken. Discgolf-Sverige önskar förstås inget annat och vill du ha sällskap, Tommy, då är det bara att säga till.

Precis som alla andra som var med “back in the days” så har Tommy Viklund nåt att berätta om Johny Gustafson. Hans bidrag till berättelsen om vår första discgolfentreprenör  (jag borde skriva en bok om honom nån dag) handlar om ett mästarmöte. Tommy berättar att det vid den här tiden arrangerades möten över sportgränserna, troligen i PR-syfte. Discgolfarna, representerade av Tommy Viklund och Michael Bealew skulle i alla fall möta bollgolfare på uppburna Ullna Golfklubb, utanför Stockholm. Det var Johny som låg bakom “eventet”, men när Tommy och Michael åkte till banan en dag för att träningskasta lite så blev det “ett ramaskri” bland medlemmarna. Kasta frisbee på golfbanan, där gick gränsen – mästarmöte inställt.

Och vår kära Johny?

Jo, han gjorde mycket och mer därtill för discgolfen i landet. Ett 20-tal av våra tidigaste banor var hans verk. Dom som var med då och fortfarande är aktiva inom discgolfen säger ofta saker som “dit vi har kommit idag, det såg Johny redan på 70-talet.I Stockholmstidningen 1984 sa han: “Det finns 261 kommuner i landet, och det är ingen omöjlighet att alla ska ha en egen frisbeegolfbana.”

Kanske blir han en egen bok en dag, Johny. Det får dock bli utan hans medverkan. 2008 gick Johny Gustafson bort, 58 år gammal och sedan ett bra tag tillbakadragen från den sport han satte fart på i Sverige.

Vi har honom att tacka för mycket, bland annat Stockholm Disc Golf Open.


Det här var den första av tre artiklar om Stockholm Disc Golf Open. Övriga två publiceras innan 2022 års tävling på Järva den 19-21 augusti. Det finns fortfarande platser kvar för den som vill delta i tävlingen. Anmäler dig gör du här!

Bild på Johny, inbjudningen till SDGO 1979 samt massa fakta tackar vi Jonas Löf för!

Nyfiken på mer discgolfhistoria? Du hittar boken 18 hål i mitt hjärta och andra discgolfrelaterade prylar här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.