fbpx
sön. sep 15th, 2024

Michael Bui arrangerade sin första tävling 2020 efter att han upplevt att det arrangerades för få tävlingar lokalt. Idag driver han företaget Heatland Discgolf AB är tävlingsarrangör för de nationella tourerna Swedish Disc Golf Pro Tour (SDGPT) och Swedish Disc Golf Amateur Tour (SDGAT). Utöver det arrangerar han även regionala tourer i Värmland och Närke genom Heatland Tour och Heatland League, men även andra mindre engångsevent såsom Trilogy Challenge och par-tävlingar. Men vem är Michael och varför startade han Heatland?

Hur väcktes Michael Buis intresse för discgolf?

Augusti 2019 började Michael kasta frisbee i Värmland med några kompisar och blev snabbt biten av sporten. Han köpte snabbt en väska och redan en månad senare ställde han upp i sin första tävling. Bara ytterligare en månad senare i sin första sanktionerad tävling.

Därefter började jag resa runt och testa banor runt om i hela Sverige. Sedan begav jag mig internationellt till Spanien, Norge, Belgien och USA för att uppleva sporten i andra länder.

Började arrangera tävlingar i Värmland

2020 upplevde Michael att det arrangerades för få tävlingar lokalt i Värmland. Han bestämde sig för att ta tag i saken på egen hand.

Jag startade en veckotävling som växte. Därefter helgtävlingar. Tyvärr började pandemin sätta stopp för tävlingarna, även fast discgolf är en relativt säker sport utan fysisk kontakt och man är utomhus. SDGF satte upp restriktioner där föreningar inte tilläts arrangera tävlingar under 2021. Det fanns dock undantag för företag att arrangera tävlingar. Så jag startade aktiebolaget Heatland Discgolf AB där jag följde direktiv gällande restriktioner från Folkhälsomyndigheten och PDGA vid mina tävlingsarrangemang.

Bui hade även följt de nationella tävlingsarrangemangen och jämfört dessa med internationella tävlingar. NT och SM hade han observerat att de mest sågs som prestigetävlingar. Han upplevde att detta gjorde att spelare avstod vid för lång resväg och liknande. Han såg behovet av en högre prispott för att locka till sig fler duktiga spelare till tävlingarna. Idén fanns där och nu började han planlägga hur det skulle kunna finansieras och arrangeras.

Mitt mål är att svenska proffsspelare åtminstone ska kunna deltidsleva på sporten enbart på intjänade prispengar. Men förhoppningen är även att sponsrade spelare ska kunna arbeta som professionella discgolfspelare.

Det var många amatörtävlingar där vinstsumman är väldigt låg och bygger enbart på registreringsintäkter. För att kunna erbjuda en högre prispott insåg Bui att han var tvungen att hitta ordentliga sponsorer. Ett arbete han med stor framgång bedrivit. 2022 arrangerades Heatland Open, en del av både SDGPT och Euro Tour, som blev den tävling historiskt i Sverige och i toppen i Europa med högst prispott någonsin, 15.000 EUR.

Det är roligt att höra alla positiva kommentarer. Exempelvis “Det har var det bästa arrangemanget jag spelat” eller när representanter från PDGA Europa kommer fram och säger att det är arrangemanget med högst klass på touren.

Discgolfdrömmar

Michael berättar att han hoppas kunna livnära sig via Heatland Discgolf AB till 100% framöver. Idag arbetar han ca: 80-100 timmar totalt med hans dagliga jobb som software engineer. Vilket är en livstil han känner inte är hållbar i längden.

Michael Bui på tee inför han ska kasta. Skaparen bakom Heatland Discgolf AB

Det är mycket jag gör som folk inte vet om. Till exempel att jag designar banor, projektleder banbyggen, företagsevent, b2b-uppdrag, försäljning och nu på senare även ett uppdrag hos PDGA Europe som deras Partnerships Manager.
Företagsmässigt är uppdelning ca: 50/50 gällande tävlingsarrangemang och övrig verksamhet.

Hans dröm likt många andra discgolfenthusiaster är att bygga en discgolfbana

Banor har jag redan byggt nu med bl.a. Degerfors och Halmstad som jag har designat, visst det är kul men målet är att få ha en egen privatanlagd bana. Inte bara en vanlig discgolfbana. Jag vill anlägga en discgolfresort. Det ska finnas 2-3 olika layouter på olika nivåer som passar alla. Det ska finnas möjligheter med övernattning på banan och andra vanliga bekvämligheten som vi ser på fina golfbanor t.ex. Det är ett ambitiöst mål, men det är dit jag vill.

Discgolfen behöver bli mer tillgänglig

Jag är nyfiken på vad Michael har för tankar kring discgolfens tillväxt och frågar vad han har för idéer för att sporten ska växa.

Det finns flera åtgärder för att skapa mer intresse för sporten. Finland är en bra inspirationskälla. Där är discgolf många gånger större än Sverige. Det finns fler tillgängliga banor. Det måste bli synonymt med fotboll och tennis som det finns planer för överallt. Fler kommuner behöver bygga banor. Vi har några fläckar i landet där det inte finns några banor överhuvudtaget. I städer där det finns banor har de blivit för välbesökta så där behövs det byggas ytterligare banor för att tillfredsställa alla.
Sedan behöver föreningarna värva fler “casual”-spelare och få de anslutna till sina föreningar. Sist men inte minst gäller det att introducera sporten i tidig ålder.

Tre snabba med Michael Bui

Entreprenören bakom Heatland Discgolf - Michael Bui

Favoritbana? Ale vit när den fanns kvar. Men idag Krokhål utanför Oslo.
Vilken disc i bagen har fått mest flygmeter totalt? Innova Nate Sexton Firebird 2017
Bästa discgolfminne? Tävlingen Road to Mijas i Spanien. Åke Wahlbeck arrangerade den med Simon Lindgren. Det var väldigt trevligt!

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.