fbpx
tor. apr 18th, 2024

I denna intervju får vi möjlighet att lära känna Mimmi Granat, en engagerad discgolfare som har en passion för sporten och arbetar för att inkludera fler döva i discgolfgemenskapen. Vid 38 års ålder har discgolfen haft en betydande inverkan på Mimmis liv och personliga utveckling. Hon berättar också om sina favoritdiscar och sina bästa tävlingsminnen. 

Vem är Mimmi Granat?

Bor: Göteborg

Ålder: 38 år

Prestationer: Silver i Nordiska-Baltiska Mästerskapen.

Utanför discgolfen: Jag tycker om att titta på serier, resa och vara med vänner. Umgås med familjen och mina två barn.

Mimmi Granat efter ett ace
Mimmi efter ett ace

Mimmi är huvudansvarig för discgolf inom Svenska Dövidrottsförbund och strävar efter att uppmuntra fler ungdomar och kvinnor att engagera sig i sporten och locka fler döva personer att delta. I höst planeras ett breddläger och antagning till landslaget. Dessutom kommer Nordiska-Baltiska mästerskapen att äga rum i Danmark, och Mimmi ser fram emot att se hur sporten fortsätter utvecklas.

– Det vanligaste tillvägagångssättet för att få fler att prova discgolf är att folk drar med sig nära och kära till träningar. Det finns även olika idrottsklubbar, som IK Surd i Göteborg, som arbetar tillsammans med skolor för att ge barn och ungdomar möjlighet att prova på olika sporter.

Har discgolfen påverkat ditt liv och din personliga utveckling? 

– Ja, absolut! När jag växte upp var det mycket lagsporter som gällde, som innebandy och fotboll. Men på grund av den kroniska sjukdomen Chrons kunde jag inte längre vara aktiv i lagsporterna och var tvungen att sluta vid 17 års ålder. Jag ville fortsätta motionera, men var inte intresserad av att springa eller gymma. Jag kom först i kontakt med discgolf under gymnasietiden, men fastnade inte riktigt för det då. Efter gymnasiet flyttade jag till Göteborg från Örebro och ville hitta ett bra sätt att motionera. Jag kände att jag ville ge discgolfen en chans igen, och sedan 2018 har jag spelat kontinuerligt.

Hur kändes det att få bli en del av Discsport People? 

– Jag såg annonsen om Discsport People på hemsidan och skickade in en ansökan, och jag blev antagen. Det är spännande att få vara en del av detta, särskilt med tanke på att det riktar sig till döva och teckenspråkiga. Det är ofta brist på tillgänglig information för teckenspråkiga både inom discgolf och i andra sammanhang. Det känns kul att kunna vara med och bidra till att tillgängliggöra discgolfen också för teckenspråkiga personer.

Om Discsport

Discsport
  • Webshopen discsport.se startades 2004.
  • Under åren har ca 300.000 paket skickats till kunder i Sverige och världen.
  • Första åren dominerade Innova. 2004 var 17 av de 20 mest sålda discarn Innova. Resterade 3 var Discraft…
  • Det dröjde till 2013 innan minst 5 platser på topp 20 upptogs av andra märken, främst Latitude 64.
  • 2023 lanserades Discsport People.

Finns det något du saknar inom sporten för att göra discgolfen mer tillgänglig för döva?  

– Nej, jag tycker faktiskt att det fungerar ganska bra. När jag möter andra spelare på tävlingar som inte känner till mig, löser vi ofta kommunikationen på något sätt, och vissa kan några tecken som underlättar. Om det är något större arrangemang planerat, då brukar jag beställa en teckenspråkstolk för att säkerställa att jag kan delta på lika villkor. I övrigt tycker jag att discgolfgemenskapen är öppen och inkluderande mot döva spelare.

Vilka tävlingar finns det för döva inom discgolf? 

– Det finns flera tävlingar för döva discgolfare, inklusive individuella SM och Par-SM. Dessutom finns det dövidrottsklubbar runt om i Sverige som arrangerar tävlingar och veckotävlingar. Ibland deltar vi också med hörande spelare i veckotävlingar.

Hur kan vi som samhälle och discgolfgemenskap bättre stödja och inkludera döva discgolfare? 

– Det är en vinst för hela samhället när vi skapar en inkluderande miljö. Det behöver inte alltid vara komplicerat, eftersom det ofta finns personer som kan några tecken och kan hjälpa till med kommunikationen. Många har också döva vänner eller släktingar och kan vara en resurs för att inkludera döva personer. 

Tre snabba med Mimmi

Favoritdisc Just nu skulle jag säga Suspect.


Vilken disc skulle du vilja testa? Jag provade nyligen en ny disc som heter Vanguard, och den var helt fantastisk. Men jag skulle önska att det fanns någon disc som var lite snabbare än FD1 och som var lite mer överstabil.


Bästa discgolfminne? Ett av de bästa discgolfminnena var från SM i Västervik för två år sedan. Det var en stor tävling och det var en fantastisk upplevelse att spela där. Ett annat minne var från Nordiska-baltiska mästerskapen som arrangerades i Sverige, i Vänersborg. Där tog jag silver faktiskt.

Mimmi Granat - team-medlem i Discsport People

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.