fbpx
tor. feb 29th, 2024

Om några veckor lanseras boken Discgolf – 18 hål i mitt hjärta. En bok som skrivits av David Stark och Patrik Arve (intervju finns att läsa här). Initiativtagare för detta projekt är David som driver Pug förlag sedan sex år tillbaka och gett ut ett 50-tal böcker. Nu har de färdigställt discgolfboken som snart lanseras.

Hur kom du på idén att skriva en bok om discgolf?

Jag kom in i den här världen för ca: tre år sedan. Det började som en bra aktivitet att ta med barnen på och sedan har jag fastnat helt. Jag startade mitt förlag för sex år sedan och en tanke med att vara egenföretagare var att kunna frigöra mer tid åt egna projekt. Något som visat sig vara lättare sagt än gjort. Den här boken har lett till en massa arbete under kvällar och nätter. Jag såg, som alla andra, hur sporten exploderade och när jag började fördjupa mig i den insåg jag att här finns det en massa innehåll att bearbeta. Det har varit tydligt vilken stor betydelse vårt land har för sporten. Både om man ser till produktion av discar, svenskar som konkurrerat i världstoppen i tävlingssammanhang och våra högkvalitativa banor. Järva var ju bara för några år sedan bäst rankad i världen och Ale var rankad sjua som bäst.

David berättar att bokens 352 sidor har störst fokus på människorna inom sporten snarare än resultat och statistik från gamla tävlingar. Det är väldigt många profiler inom discgolfens värld som medverkar i boken. Bland annat Birgitta Lagerholm, Mikael Hjärtsjö (grundare av Svenska Discgolfförbundet), Marcus Källström (silvermedaljör VM 2007), med många fler. Boken inkluderar spelare från mitten av 1970-talet fram till dagens discgolf.

David Stark om boken Discgolf 18 hål i mitt hjärta

Bokens andra del kommer handla om banor. Där kommer du kunna läsa personliga banguider från nyckelpersoner inom sporten. Exempelvis Anders Swärds favoritbanor i Småland. Några spelare har dessutom fått till uppgift att skapa en riktig drömbana. Vilka är de 18 hålen i Josef Bergs hjärta?

Tredje delen var den klurigaste att sätta ihop. Kapitlet handlar om det som Sverige är allra bäst på idag: discar. David och Patrik besökte Latitude 64 i september förra året.

Sedan dess har det hänt väldigt mycket som Tomas Ekström på Latitude då visste, men inte kunde berätta om. Skellefteå har med stor sannolikhet blivit världens största discproducent, L64 har köpt in sig i Kastaplast och sen har vi ju vinterns alla spelarhopp mellan teamen. Sjukt spännande värld, säger David.

Sista delen i boken handlar om hållbarhet. Både för kropp och miljö. Där får vi svar på hur banor kan byggas mer hållbart med så lite påverkan på miljön som möjligt och hur man kan motverka framtida fysiska komplikationer.

Vad har varit roligast med projektet?

Väldigt mycket! Det har varit intressant att djupdyka in i den här världen. Framför allt har det varit oerhört intressant att kartlägga historien och hur allt startade. Hur discgolfen långsamt etablerat sig från en gren inom frisbee till en renodlad sport.

Sen var vår utflykt till Skellefteå och få en rundvandring av Tomas Ekström i Latitude 64:as fabrik väldigt spännande. Produktionen var imponerande redan då och nu har de ju byggt en ännu större fabrik.

Sist av allt har det varit väldigt kul att lära känna Patrik (Arve). Han är en fantastisk kreatör med många spännande idéer. Han har bidragit väldigt mycket med både tonalitet, omslagsdesign, intervjuat och kommit på bra innehåll till boken. Sen är han en jävel på att kasta också!

Hur har det varit att arbeta med Arve?

Eftersom jag är en ”nobody” inom discgolfen så ville jag ha med någon som varit med länge, vilket Patrik har. Vi kompletterar varandra. Han gillar att romantisera om hur det var att spela förr i tiden, även om han kanske inte erkänner det.

Patrik Arve om discgolf

Läs intervjun med Patrik Arve

Varför har boken fått sitt namn Discgolf – 18 hål i mitt hjärta?

Boktitlar får gärna vara tydliga, därav “Discgolf”. Formuleringen “18 hål i mitt hjärta” är Patriks. Sen kom jag på idén att låta nyckelpersoner inom sporten skapa sin drömbana med sina 18 favorithål handplockade från olika banor.

När släpps boken?

Den 17:e juni lanserar vi den i samband med Järva Open. Den kommer även gå att hitta hos många discåterförsäljare. Sen finns den även i de stora boknäthandlarna, även om vi önskar att vi håller försäljningen inom discgolfsfären.

Förhandsbeställ boken här

Tre snabba med David Stark

Favoritbana? Jag måste säga att Järva är bäst. Men Vilsta i Eskilstuna är nog den jag haft den roligaste rundan på.
Vilken disc i bagen har fått mest flygmeter totalt? En Vision Opto från Latitude 64 (togs ur produktion 2016). Jag kom över en sådan och älskar den. Nu får jag beställa begagnade från USA när det finns att hitta. Det finns en story i boken om discen och att den kan komma tillbaka i produktion igen. Vilket jag givetvis hoppas på! Det vore kul att få testa en ickebegagnad.
Bästa discgolfminne? Det är nog min första runda med Arve. Det var första gången jag gick par på Järva. Vilket var samma score som Patrik. Då fick man blodad tand!

Förhandsbeställ boken här

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.