fbpx
fre. jun 14th, 2024

Amanda Lennartsson har gått från att kasta sina första discar i Värmlands skogar för skojs skull till att vinna SM-guld (individuellt) i år. Med en passion för träning och en stark vilja att utvecklas har Amanda snabbt klättrat mot toppen av den konkurrensinriktade världen av discgolf.

Vem är Amanda Lennartsson?

Hemmabana: Klarälvens Discgolfbana i Forshaga

Född: 1995

Prestationer: SM-guld, vinst i Heatland Open 2022 (ett event i ET #4).

Utanför discgolfen: Jobbar som stödassistent åt folk med funktionsvariationer. Mamma är också ett heltidsjobb. Annars gör jag inte annat än att vara ute på discgolfbanan.

Amanda Lennartsson med discen i handen. Bild: DGPT
Bild: DGPT

När och hur började du spela discgolf?

– År 2015 började jag kasta diskar lite för skojs skull tillsammans med min partner. Vid den tiden tyckte jag faktiskt att det var den tråkigaste aktiviteten jag hade provat! Efter att vi hade spelat fyra hål utbrast jag: “Jag vill verkligen inte göra det här igen.” Men då insåg jag att det fanns 14 hål kvar att spela, vilket fick oss att skratta.

Vad kände du som var annorlunda 2019 jämfört med 2015?

– 2019 hade jag en annan inställning. Jag strävar alltid efter att bli bra på det jag ägnar mig åt, men 2015 var jag inte alls intresserad. Under 2019 brydde jag mig inte lika mycket. Med tiden började jag dock få in rätta knycket i kasten och det gjorde allt roligare. Jag fördjupade mig i sporten, lärde mig om flight numbers och olika kaststilar, och blev helt fast.

Nu 2023 är du tillräckligt bra för att vinna SM. Hur lyckades du nå den nivån på så kort tid?

– Jag har lagt ner mycket tid och ger mig aldrig. Jag övar tills det känns rätt och när jag fastnar för något nördar jag ner mig totalt. Eftersom jag inte kan använda min forehand på grund av en tidigare nyckelbensskada, har jag lagt fokus på min backhand med min vänstra hand istället. Jag tror att min intensiva träning och min vinnarskalle är de faktorer som har fört mig dit jag är idag.

 Vad kan du dela med dig av om din erfarenhet av SM?

– Jag hade så roligt på SM. Det var fantastiskt att få spela på banan i Ale, som jag inte hann testa innan den stängdes 2020. Jag uppskattade verkligen banans variation. För att vinna var det nödvändigt att kombinera längd och teknik på de olika slingorna – vit krävde längd och gul krävde teknik. Det passade mig perfekt, och jag hade otroligt kul, vilket är en viktig faktor för framgång.

Bild: Elina Rydberg
Amanda efter sitt SM-guld i år (2023). Bild: Elina Rydberg

 Vad anser du vara din främsta styrka inom discgolf?

– Min puttning. Jag är väldigt bekväm med att putta inom 11-12 meter.

 Kan du dela med dig av din erfarenhet från EM?

– Det var en otroligt rolig upplevelse att representera Sverige på EM. Tyvärr var mitt spel under turneringen inte så stabilt. Trots att banan passade mig väl, kunde jag inte hitta min rytm. Det var synd eftersom jag hade högre förväntningar. Men det är omöjligt att prestera på topp i alla tävlingar. Jag tar med mig lärdomarna från den erfarenheten. Men det kändes väldigt stort att få representera sitt land, vilket jag hoppas få göra igen i framtiden. Det är inget jag tar för givet. Det dyker hela tiden upp nya tjejer med enorm talang i takt med att sporten växer. Vilket är jätteroligt och får mig mer motiverad till att träna hårdare.

Du säkrade din plats i Champions Cup genom att vinna Eurotour, och en insamling organiserades för att finansiera din resa till USA för tävling. Kan du dela med dig av din upplevelse kring detta?

– Det var Johan Sleman och Carl Falk som insåg att jag inte hade möjlighet att resa på grund av ekonomiska skäl. De beslutade genast att starta insamlingen för att stödja mig, och det är tack vare deras initiativ som jag kunde delta. Det var verkligen en otroligt fin gest från deras sida. Jag känner en önskan att på något sätt kunna återgälda deras godhet, vilket jag hoppas kunna göra i framtiden. Kanske blir det så att jag startar en insamling för att hjälpa dem att delta, haha. Jag är en person som finner det utmanande att ta emot hjälp, och helst av allt skulle jag ha velat klara av detta på egen hand utan deras generösa stöd.

Du har en tävling kvar i år, SDGPT Heatland Open. Hur känner du inför den?

– Jag ser fram emot att återvända till Ale och försvara min titel i Heatland Open. Jag vet att jag kan spela bra där. Samtidigt är detta en helt ny tävling och mina tidigare prestationer spelar ingen roll. Jag måste hitta mitt spel även på den banan.

Har du börjat planera för nästa säsong eller fokuserar du på nuet?

– Jag försöker leva i nuet, men det är svårt att inte tänka på nästa säsong och utforma en träningsplan för den kommande “off season”, vilket jag redan har gjort. Samtidigt försöker jag verkligen vara närvarande i stunden. Jag har några banor i åtanke som jag skulle vilja spela och vissa tävlingar jag vill delta i, som exempelvis Konopiste. Den banan verkar passa mig väl, och jag tror att jag kan göra bra ifrån mig där.

 Vilka ambitioner har du för din karriär?

– Mitt mål är att bli den bästa i Sverige. Trots att jag redan har vunnit SM vill jag fortsätta att förbättras och strävar mot att bli en av de främsta. Jag har också målet att tävla internationellt, inte bara begränsa mig till Sverige. Samtidigt vill jag inte lägga för mycket press på mig själv nu, eftersom jag inte vet var jag kommer att vara om 2-3 år. Det är viktigt att vara öppen för utveckling och förändring.

Tre snabba med Amanda Lennartsson

Amanda Lennartsson på tee under Heatland Open.
Bild: Jesper Augustsson
Bild: Jesper Augustsson

Favoritbana? WR Jackson som spelades under Champions Cup. Hela banan var så bra. Bra FPO-anpassad och vacker. Allt runt omkring var också helt perfekt.


Vad puttar du med? Link, Discmania.


Bästa discgolfminne? SM-guld måste det ju vara. Eller nja … det kanske är Champions Cup. Jag kan inte välja, vi måste ta med båda!

Av Discgolfa

Jag heter Freddy och gillar discgolf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.